Predah uoči finala

Izvor: RTS, 18.Maj.2012, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predah uoči finala

Predizborna tišina pred drugi krug predsedničkih izbora počela u ponoć i traje do nedelje u 20 sati kad se zatvaraju biračka mesta. U tom peroidu zabranjena je izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Posle više od dva meseca kampanje, sledi predah od konvencija, skupova, obećanja, poruka, pošto je u ponoć počela predizborna tišina pred >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugi krug predsedničkih izbora, koja će trajati do nedelje u 20 sati kad se zatvaraju biračka mesta.

Do tada je zabranjena izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u nedelju, od 7.00 do 20.00 dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi izborna tišina, na biračkom mestu i 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ukoliko se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje ponavlja.

U drugom krugu predsedničkih izbora učestvuju predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić, koji je u prvom krugu osvojio 25,31 odsto glasova, i kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić, koji je dobio podršku 25,05 odsto birača.

Pravo glasa ima 6 miliona 770.013 birača, a posle drugog izbornog kruga za predsednika Republike biće izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova.

Kada se u Srbiji prethodna dva puta birao predsednik, u drugom krugu 2008. godine izašlo je gotovo 70 odsto birača, odnosno sedam odsto više nego u prvom krugu.

Pre osam godina, u drugom krugu predsedničkih izbora izlaznost je bila manja od 50 odsto, odnosno samo pola procenta veća u odnosu na prvi krug.

Izlaznost na opštim izborima, održanim 6. maja, bila je 58,7 procenata.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.