Potvrđeno: 4 kandidata za predsednika Rusije

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 09:39

Potvrđeno: 4 kandidata za predsednika Rusije

Centralna izborna komisija (CIK) Ruske Federacije okončala je proces registracije kandidata za predstojeće predsedničke izbore.

Na kraju je zvanično odobrila nadmetanje četiri kandidata, preneli su danas ruski mediji.

Prvi put od 2008. godine na izborima će se nadmetati samo četvorica kandidata: Leonid Slucki iz Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR), Vladislav Davankov iz pokreta Novih ljudi, Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije Ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Federacije (KPRF) i aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se kandiduje za peti mandat kao nezavisni kandidat, prenosi TASS.

Period nominacije za stranačke kandidate bio je između 8. decembra i 1. januara, dok je za samoproglašene kandidate istekao 27. decembra. Predsednica ruske Centralne izborne komisije Ela Pamfilova rekla je 28. decembra da su kanidature za predsedničke izbore u Rusiji podnele ukupno 33 osobe, uključujući devet kandidata iz političkih partija i 24 nezavisna kandidata.

Međutim, samo njih 15 je na kraju predalo dokumentaciju potrebnu za registraciju kandidata. Kada je 1. januara istekao rok za podnošenje dokumentacije kandidata, u trci je ostalo samo njih 11: tri nezavisna kandidata – aktuelni predsednik Vladimir Putin, blogeri Rada Ruških i Anatolij Batašev, kao i osam kandidata iz političkih partija. Prema propisima, samoproglašeni kandidati morali su da prilože 300.000 potpisa podrške, a kandidati vanparlamentarnih stranaka 100.000 potpisa.

Aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin, čiji su aktivisti prikupili preko 3,5 miliona potpisa podrške, dobio je status kandidata 29. januara, a na kraju procesa CIK Ruske Federacije je odobrila učešće četiri kandidata na predsedničkim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CIK Rusije saopštio konačan broj kandidata na predsjedničkim izborima

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Feb.2024

MOSKVA - Centralna izborna komisija (CIK) Ruske Federacije okončala je proces registracije kandidata za predstojeće predsedničke izbore i na kraju zvanično odobrila nadmetanje četiri kandidata, preneli su danas ruski mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.