Potvrđeni konačni rezultati vanrednih izbora na KiM

Izvor: RTS, 08.Jul.2017, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeni konačni rezultati vanrednih izbora na KiM

Kosovska Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, po kojima će 120 mandata u novom sazivu kosovske skupštine imati šest kolicija i stranaka. Među njima je i Srpska lista, sa devet od deset mandata razervisanih za Srbe na Kosovu i Metohiji.
Poslanici Srpske liste koji će predstavljati interese >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << srpskog naroda u kosovskom parlamentu su: Slavko Simić koji je bio i nosilac liste, Miljana Nikolić, Zoran Mojsilović, Igor Simić, Verica Ćeranić, Saša Milosavljević, Jasmina Živković, Jelana Bontić i Srđan Mitrović.

Srpska lista se tokom izbornog procesa više puta žalila i ukazivala na neregularnosti tokom izbornog procesa. Uprkos tome,ostvarila je "izvanredan rezultat i pored toga stosu svi bili protiv nje", rekao je RTS-u srpski član CIK-a Nenad Rikalo.
"CIK je vrlo često donosio odluke koje se bile uperene protiv Srba i Srpske liste. Hiljadu i dvesto uslovnih glasova sa severa nije priznato, sastavi opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora, birački spisak, glasovi Srba za glasanje putem pošte su samo delić od problema sa kojima smo se suočili u ovom izbornom procesu. Rezultat od skoro 45.000 glasova i dvet mesta u parlamentu je izuzetan ako se uzmu u obzir sve ove okolnosti", ocenio je Rikalo.
Najviše poslanika - 39, u kosovskoj skupštini imaće koalicija "PAN",sastavljena od Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost i "Inicijative".
Pokret "Samoopredeljenje" imaće 32 poslanika. Koalicija "LAA" - Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative imaće 29, "Srpska lista" devet, jedno mesto imaće Samostalna liberalna stranka, a ostalih deset mesta pripašće predstavnicima Bošnjaka, Turaka, Roma, Egipćana i Aškalija.
Nakon proglašenja konačnih rezulatata izbora uslediće konstituisanjenovog saziva skupštine i formiranje vlade.
Najozbiljnije šanse da dobije mandat za formiranje vlade ima kndidat koalicije "PAN" Ramuš Haradinaj.
Kosovo 22. oktobra čekaju i lokalni i izbori. Prijava kandidata za predsednike opština i odbornike, moguća je do 22. avgusta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KiM: Potvrđeni rezultati izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2017

Gotovo mesec dana nakon kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 11. juna - kosovska Centralna izborna komisija verifikovala je danas rezultate...Verifikovani rezultati gotovo su identični onim objavljenim krajem juna. Izmene su zabeležene u rezultatima pojedinih kandidata, među kojima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.