Posmatrači kažu da su ponovljeni izbori u Makedoniji predstavljali znatan napredak

Izvor: Southeast European Times, 18.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmatrači kažu da su ponovljeni izbori u Makedoniji predstavljali "znatan napredak"

Strani i domaći posmatrači pripisali su zasluge za napredak ostvaren na ponovljenim izborima u Makedoniji 15. juna velikom prisustvu policije.

18/06/2008

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 18/06/08

Još uvek nesavršeni, ali bolji nego izbori održani 1. juna, bila je opšta ocena delimično ponovljenih izbora održanih u nedelju (15. juna) u Makedoniji. Na četiri biračka mesta glasanje će još jednom biti ponovljeno 29. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << juna, zbog novih nepravilnosti. Misija OEBS-a saopštila je da je izborima 15. juna "biračima u oblastima koje su 1. juna bile pogođene ozbiljnim nepravilnostima pružena prilika da izraze svoju volju u bezbednoj i uopšte mirnijoj atmosferi".

Međutim, "slučajevi tenzija i zastrašivanja i dalje su očigledni... Pre svega, mnogi odgovorni za prethodno počinjene prekršaje i nasilje vezano za izbore još uvek treba da odgovaraju".

Makedonska vlada sprovela je ponovljene izbore na 187 biračkih mesta u prvoj, drugoj i šestoj izbornoj jedinici.

Zvaničnici OEBS-a potvrdili su da je atmosfera bila mirnija, ali su prigovorili zemlji da još uvek ne ispunjava osnovne izborne standarde. "Na jučerašnjim izborima pokazan je izuzetan napredak u pogledu ... bezbednosti. Nadam se i očekujem da to nagoveštava da je zemlja spremna da se uhvati u koštac sa nizom demokratskih izazova koji još uvek postoje", izjavila je u ponedeljak specijalni koordinator kratkoročnih posmatrača OEBS-a Pia Krismas-Moler.

"Državne institucije treba da učine više ... uključujući uklanjanje stranačkih aktivista sa visokih funkcija u policiji. U suprotnom, kultura nekažnjavanja koja preovlađuje u oblastima u kojima većinom žive Albanci će se nastaviti i biće neophodno jako prisustvo policije" na budućim izborima, izjavio je američki ambasador Robert Beri, šef dugoročne posmatračke misije OEBS/ODIHR.

Američka ambasada u Makedoniji takođe je iznela svoje mišljenje. "Pohvaljujemo organe za sprovođenje zakona zbog njihovog efikasnog i profesionalnog postupanja, kao i zbog spremnosti da primenjuju zakon kada su u pitanju činovi nasilja ili zastrašivanja u blizini biračkih mesta", izjavila je američka ambasadorka u Makedoniji Džilijan Milovanović u pisanom saopštenju.

Udruženje građana MOST, koje je poslalo najviše posmatrača na biračka mesta, ocenilo je ponovljene izbore kao miroljubive, mada uz jako prisustvo policije. Međutim, udruženje je prijavilo ozbiljna kršenja izbornih pravila.

"Posmatrači MOST-a zabeležili su znatan broj slučajeva porodičnog glasanja i glasanja bez odgovarajućih dokumenata, uglavnom u šestoj izbornoj jedinici", rekao je predsednik MOST-a Darko Aleksov.

Zbog primećenih nepravilnosti kao što su ukradeni glasački listići moraće da se održi drugo ponovljeno glasanje 29. juna, na četiri biračka mesta sa 3.000 birača. Ti ponovljeni izbori mogli bi potencijalno da odluče jedan mandat u parlamentu.

Prema rezultatima koje je saopštila Državna izborna komisija, koalicija Za bolju Makedoniju na čelu sa VMRO-DPMNE imaće 63 mandata u sledećem parlamentu. Sunce - Koalicija za Evropu imaće 27 poslanika; albanska Unija za integraciju imaće 18; a Demokratska partija Albanaca 11 poslanika. Lider Stranke za Evropsku budućnost Fijat Canovski imaće jedan mandat.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.