Poslanici o izborima u BiH

Izvor: RTS, 14.Okt.2014, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o izborima u BiH

Narodni poslanici Skupštine Srbije ističu da ne žele iz Beograda da komentarišu šta bi trebalo da budu prioriteti izvršne vlasti u BiH. Ističu da pozdravljaju svaki rezultat koji je proizvod volje građana, uz ocenu da su izbori održani u demokratskoj atmosferi.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je novinarima u Skupštini Srbije da je najbitnije da su izbori protekli mirno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u fer i demokratskoj atmosferi, prenosi Tanjug.

"Mi smo za to da gradimo najprisnije i najbolje moguće odnose sa Republikom Srpskom posebno zato što Srbija jeste garant Dejtonskog sporazuma", kaže Milićević.

Milićević veruje da će dve vlade u narednom periodu na najbolji način zajednički prepoznavati i rešavati probleme građana.

Šef demokrata u parlamentu Borislav Stefanović kaže da demokrate pozdravljaju rezultat koji je proizvod volje građana Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

"Nije na nama da govorimo Republici Srpskoj šta treba da radi, oni imaju svoje predstavnike koje biraju na slobodnim demokratskim izborima, a mi naravno pozdravljamo svaki rezultat koji je proizvod volje građana BiH i RS", kaže šef demokrata u parlamentu Borislav Stefanović.

Stefanović smatra da će svi imati pune ruke posla i da pre svega treba rešavati jedan institucionalni, zakonski i ustavni galimatijas koji tamo postoji.

I lider Nove stranke Zoran Živković kaže da ne može iz Beograda da govori šta treba da budu prioriteti vlasti u Republici Srpskoj, ali navodi da su izbori pokazali da je RS i federacija duboko podeljena i da postoji veliko nepoverenje u političare.

"Ono što je posao Srbije u odnosu na BiH i RS to je da dosledno međunarodnim sporazumima nastavi jačanje saradnje sa Sarajevom i sa Banja Lukom na način koji garantuje poboljšanje naših dobrosusedskih odnosa", ističe Živković.

Predsednik odbora za dijapsoru i Srbe u regionu Janko Veselinović čestitao je svima koji su pobedili, kao i građanima RS na fer i korektnim izborima i ističe da to pokazuje jednu zrelost demokratije u Republici Srpskoj.

"Važno je i što Srbija odnosno političke partije nisu makar na najdirektniji način uticale na volju građana u RS. Kada je u pitanju šta je činiti vlasti u RS oni bi to najbolje trebali da znaju jer nije do nas u Beogradu da im delimo lekcije", objašnjava Veselinović.

Dodaje da bi svako ko iz Beograda gleda na Banja Luku želeo da RS i BiH idu brže ka evropskim standardima, ne toliko zbog približavanja EU, koliko zbog toga da se u RS podiže nivo kvaliteta života.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.