Poraz demohrišćana u Bavarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2018, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poraz demohrišćana u Bavarskoj

Demohrišćani i socijaldemokrate, koji u Nemačkoj na saveznom nivou čine vladu, loše su prošli na lokalnim izborima u Bavarskoj i doživeli poraz u svom dosadašnjem uporištu, javljaju zapadni mediji.

Prve izlazne ankete u ovoj pokrajini ukazuju na poraz jer je Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demohrišćansku opciju, osvojila je 35,5 odsto glasova, što se ocenjuje najslabijim rezultatom u poslednjih 60 godina.

Na poslednjim pokrajinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izborima pre pet godina CSU je osvojio apsolutnu većinu.

Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) osvojila je, prema izlaznim anketma, oko 10 odsto glasova, a to je najslabiji rezultat za socijaldemokrate na posleratnim izborima.

Prema dosdašnjim procenama, desničarska populistička Alternativa za Nemačku osvojila je 11 odsto glasova što je slabije od očekivanog, a približan broj glasova osvojila je grupa Slobodni birači.

Prve izlazne ankete pokazuju da Liberalno-demokratska stranka (FDP) i stranka Levica nisu uspele da pređu izborni prag i uđu u bavarski parlament.

Prema prvim procenama, najizglednija je koalicija između CSU i Slobodnih birača i, prema dosadašnjim izgledima mogla bi imati tesnu prednost u parlamentu, pokazuju prvi izveštaji iz Bavarske, zasnovni na izlaznim anketama.

Poraz demohršćana u Bavarskoj smatra se i teškim udarcem za politiku kancelarke i predsednicu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angelu Merkel, ocenjuju zapadni mediji, navodeći da biračko telo čini oko devet miliona glasača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.