Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Okt.2020, 22:42

Populistički predsednik Tanzanije proglašen pobednikom spornih izbora

Populistički predsednik Tanzanije Džon Magufuli proglašen je ubedljivim pobednikom drugog kruga izbora, uprkos optužbama za masovnu izbornu prevaru.

Izborna komisija je večeras navela da je Magufuli dobio 12,5 miliona glasova, odnosno 84 odsto, a vodeći opozicioni kandidat Tundu Lisu 1,9 miliona ili 13 odsto.

Na parlamentarnim izborima je vladajuća stranka Čama Ča Mapinduzi dobila dovoljno mandata >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za promenu ustava, ubedljivo osvojivši i opoziciona uporišta.

Na izbore je izašlo oko 50 odsto od 29 miliona birača.

Lisu je odbacio rezultate izbora, navodeći da je neregularnosti bilo širom zemlje, i pozvao na mirne proteste.

Opozicija tvrdi da su hiljade posmatrača oterane sa biračkih mesta u sredu i da je najmanje 12 osoba ubijeno uoči glasanja u autonomnom regionu Zanzibar.

Internet saobraćaj je tada bio ili enormno usporen ili nije radio.

Izborna komisija međutim tvrdi da su svi glasovi regularni.

Velike grupe pristalica vladajuće stranke počele su večeras slavlje na ulicama.

SAD su navele da "neregularnosti i ubedljiva pobeda izazivaju ozbiljne sumnje u verodostojnost objavljenih rezultata".

Tanzanija je jedna od afričkih zemalja s najviše stanovnika i jedna od najbrže rastućih ekonomija.

Posmatrači međutim navode da se demokratija u zemlji urušava, a Magufuli se suočava s optužbama da je u prvom petogodišnjem mandatu gušio glasove neistomišljenika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.