Ponovo raspušten parlament Kuvajta, uskoro novi izbori

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 00:02

Ponovo raspušten parlament Kuvajta, uskoro novi izbori

U Kuvajtu se ponovo raspušta parlament iz 2020. godine, a uskoro će biti održani i novi izbori.

Kuvajtski prestolonaslednik, šeik Mešal al-Ahmad al-Sabah saopštio je danas da se parlament te zemlje iz 2020. godine, koji je ponovo postavljen prošlog meseca na osnovu odluke Ustavnog suda, raspušta i da će novi parlamentarni izbori biti raspisani u narednim mesecima.

On je u televizijskom obraćanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ime vladara Kuvajta, svog polubrata, emira Navafa al-Ahmeda al-Sabaha, rekao da "volja naroda" zahteva nove izbore koje bi pratile "neke pravne i političke reforme kako bi zemlja krenula u novu fazu discipline i priddržavanja zakonima", prenosi Rojters.

Parlament, izabran 2020. godine, prvi put je raspušten prošle godine, a novi je izabran u septembru.

Rezultate tih izbora poništio je prošlog meseca Ustavni sud, koji je raspustio skupštinu izabranu 2022. i ponovo uspostavio saziv izabran 2020. godine.

Politička previranja u Kuvajtu odložila su fiskalnu reformu i unazadila ekonomski napredak u toj državi članici OPEK-a, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.