Pokret slobodnih građana: Predložićemo zakon o lustraciji, u Srbiji nema političke odgovornosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2020, 15:33

Pokret slobodnih građana: Predložićemo zakon o lustraciji, u Srbiji nema političke odgovornosti

Pokret slobodnih građana (PSG) najavio je danas da će po ulasku u Skupštinu Srbije, što očekuje da će se desiti na ovim izborima, u proceduru staviti svoj predlog zakona o lustraciji.

Namera Pokreta je da se o tom zakonu povede široka diskusija u društvu i uverenje da će jednom i stupiti na snagu jer "točak istorije ide u tom smeru i ne može se zaustaviti".

Predsednik PSG Sergej Trifunović izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je na konferenciji za novinare da je uvođenje političke odgovornosti jedan od glavnih razloga njegovog ulaska u politiku, naglasivši da još ne postoji svest da su političari samo činovnici građana.

"U Srbiji nema političke odgovornosti", rekao je Trifunović, koji je naveo da treba ukinuti poslanički imunitet, kao i da će zalaganje za to biti jedan od prvih koraka PSG u parlametnu.

Član predsedišta PSG Pavle Grbović je istakao da smo "svedoci da na našoj političkoj sceni neki ljudi parazitiraju već 30 godina i imaju više staža u pravljenu političkog gliba nego što on godina".

Prema njegovim rečima, lustracija nije samo pravno i političko pitanje već i generacijsko, "neminovno je da će doći do smene generacija", i neopohodno je da se "svedu računi kako bi se krenulo u stvaranje evropske države".

"Ovaj predlog je smo jedan od koraka da bi se napravilo plodno tlo za tako nešto", rekao je Grbović.

Trifunović je dodao - "u vazduhu je", pa će se i dogoditi.

Član Predsedništva PSG Radomir Đunić, zadužen za oblast pravosuđa, naveo je da predlog PSG predviđa da javni funkcioner za kršenje ljudskih, građanskih i političkih prava odgovara u dužem periodu.

Ta bi provera, kako je naveo, obuhvatala period od 1976. godine, kada je naša tadašnja država usvojila odgovorajuću konvenciju Ujedinjenih nacija, naglasivši da se ne radi o osveti već sprovođenju zakona.

On je objasnio da bi se formirala kosija za lustraciju koja bi slučaj prosleđivala na odlučivanje sudu i na osnovu njegove odluke, ukoliko se utvrdi da je kršeno nečije pravo, izricala kaznu zabrane bavljenja javnom funkcijom u različitom vremenskom trajanju.

Ukoliko se utvrdi krivično delo i za to će se, kako je dodao, odgovarati.

Prema njegovim rečima, Komisiju bi činili predstavnici najviših sudskih i tužilačkih organa, istaknuti pravnici i po dva poslanika, iz većinskog i manjinskog dela sastava skupštine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.