Pokrašće izbore?

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 20:26

Pokrašće izbore?

Opšta je ocena svetskih analitičara da tri faktora veoma ugrožavaju pobedu Redžepa Tajipa Erdogana na predstojećim izborima u Turskoj.

Prema rečima Nedžada Latića, sarajevskog novinara i publiciste, koji se ubraja među najbolje poznavaoce prilika u Turskoj, to su inflacija koja je srozala tursku ekonomiju, potom zakasnela rekacija na katastorfu izazvanu zemljotresom i koja je ogolila oblike korupcije režimskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tajkuna, i pojava prvog ozbiljnog protivkandidata kog je opozicija ponudila, a to je Kemal Kiličdaroglu.

Samo naivni veruju da će izbori biti fer jer Erdogan kontroliše 80 odsto medija, kao i Vrhovno izborno veće, sastavljeno od njemu naklonjenih sudija koji nadziru izbore, objašnjava Latić.

Takođe, on je vešt manipulator koji zna da izvuče "zeca iz šešira" i diskredituje oponente, dodaje on, podsećajući da je Erdogan uspeo da ubaci trećeg kandidata kao trojanskog konja Ibrahima Incea, koji će mu osigurati drugi krug ako uzme 5-6 odsto glasova od Kiličdaroglua.

Za sada, kako prenosi Slobodna Dalmacija, predizborne ankete mahom daju prednost opozicionom kandidatu.

“Kad bi bili fer, pošteni izbori, Kiličdaroglu bi sigurno pobedio jer je osmislio vrlo atraktivnu kampanju predstaviviši se kao ‘turski Gandi’, nasuprot namrgođenom ‘sultanu’ koji vlada gvozdenom šakom. Prema nekim izveštajima, oko 200.000 Turaka prošlo je kroz neki oblik torture od strane policijsko-sudskog aparata”, kaže Latić.

“Tako da su ankete uvjerljive i, ponavljam, stvari bi se sigurno pozitivno odvile za Kiličdaroglua da je u pitanju samo raspoloženje birača, odnosno da izborni rezultati neće biti režirani autokratskim polugama moći kojima raspolaže Erdogan”, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.