Počelo praćenje izborne noći u SAD iz Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2020, 14:32

Počelo praćenje izborne noći u SAD iz Beograda

Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI), u saradnji sa Ambasadom SAD u Srbiji i Balkanskim fondom za demokratiju, otvorio je oko 19 časova svoj onlajn višečasovni program praćenja izborne noći za predsednika SAD, uz medijsko partnerstvo agencije Tanjug.

Asistent na Fakultetu političkih nauka (FPN) i predstavnik CDDRI tima Milan Krstić otvorio je program uz komentar da su američki izbori za međunarodnu politiku važni, kao što je, na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za fudbal finale Lige šampiona ili za košarku finale NBA lige.

Teme o kojima će se tokom programa razgovarati su - rasne tenzije i izbori u SAD, spoljnopolitičke agende kandidata, američki mediji u kampanji, kao i posledice američkih izbora na transatlantske odnose i Zapadni Balkan.

Takođe, biće predstavljena analiza profila i programa predsedničkih kandidata i njihovih timova, kao i stanje u ključnim "kolebljivim" državama, poput Ohaja, Floride, Arizone i Persilvanije.

Predstavnik CDDRI tima Stevan Nedeljković objasnio je da su te četiri države u ranijim izbornim ciklusima određivale novog predsednika SAD.

"Od 1964. godine obično onaj ko dobije Ohajo, dobio je celokupne izbore i čini se da ove godine možda neće biti tako, ali odlučili smo da pratimo Ohajo koji je jedan od glavnih indikatora kada govorimo o pobedniku izbora", kaže Nedeljković.

Takođe, dodaje, u centru pažnje biće i Pensilvanija koja je, ističe, u poslednje dve nedelje odabrana kao ključno bojište.

Nedeljković navodi da po nekim kalkulacijama Donald Tramp mora da dobije Floridu i Pensilvaniju kako bi pobedio na izborima.

U centru pažnje biće i četvrta država - Arizona, u kojoj je, kaže Nedeljković, postavljena "kora od banane", gde bi Tramp mogao da izgubi na ovogodišnjim izborima.

Demografija SAD i uticaj na ishod izbora takođe će biti jedna od tema tokom praćenja izborne noći.

Takođe predstavnik CDDRI tima Dušan Milenković kaže da je ta organizacija pratila godinu dana čitav tok američkih izbora, od preliminarnih izbora po svim državama do finalne kampanje dva kandidata.

"Mi ovo radimo već treći ili četvrti ciklus, dosta se bavimo američkim izborima i američkom politikom i verujem da se unapređujemo kroz svaki novi ciklus", rekao je Milenković.

Izrazio je nadu da će taj Centar doprineti povećanju interesovanja za američku politiku.

U onlajn diskusiji tokom programa će učestvovati dekan Američkog koledža u Kairu i doskorašnji dekan međunarodnih studija na Bard koledžu u Njujorku Džejms Katerer, politikolog i američki ekspert za energetska pitanja Rajan Bartli, kao i Dejan Jović sa Fakulteta političkih nauka iz Zagreba.

Zapažanja i poglede na izbore u čiju su kampanju je do sada uložena najviša sredstva, podeliće i Dragan Živojinović i Marko Dašić sa Fakulteta političkih nauka i drugi poznavaoci političkih i društvenih tokova u SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.