Počeli parlamentarni izbori u Albaniji

Izvor: S media, 28.Jun.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli parlamentarni izbori u Albaniji

U Albaniji je jutros počeli parlamentarni izbori, prvi koji će biti održani prema novom, proporcionalnom sistemu glasanja.

Otvoreno je 4.750 biračkih mesta, na kojima će birači moći da glasaju do 19 sati po lokalnom vremenu.

Više od 3,08 miliona gradjana sa pravom glasa može da bira izmedju kandidata četiri izborne koalicije koje objedinjuju 33 stranke sa kandidatima za 140 poslanika parlamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prenela albanska nacionalna agencija ATA.

Najveća politička grupacija na izborima je koalicija desne orijentacije "Savez za promene", koju predvodi Demokratska partija, trenutno na vlasti, i koja okuplja 16 stranaka.

Druga koalicija desne orijentacije je Oslonac za slobodu, čiji je lider bivši premijer Aleksander Meksi u kojoj je šest partija.

Ostale dve koalicje su leve orijentacije - Društvo za promene, koga čine pet stranaka i predvodi Socijalistička partija, i Soicijalistički savez za integracije, u kojoj je šest stranaka koje predvodi Socijalistički pokret za integraciju.

Na izborima učestvuje, kao samostalna stranka, učestvuje i Partija zakona i pravde, čiji je lider Spartak Ndjelja, kao i nezavisni kandidat Abdula Omuri, iz Tirane.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.