Pobeda levice na islandskim izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2009, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda levice na islandskim izborima

REJKJAVIK - Islandska koalicija levice ostvarila je istorijsku pobedu nad konzervativnom partijom, saopštila je izborna komisija konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora.

Prvi put, koalicija Socijaldemokratske stranke i Pokreta Zelenih, koja je u februaru formirala privremenu vladu, sa 34 od ukupno 63 poslanička mesta osvojila je apsolutnu većinu u parlamentu.

Prema konačnim rezultatima, Socijaldemokrate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su dobile 29,8 odsto glasova, odnosno 20 poslaničkih mesta, dok su Zeleni osvojili 21,7 odsto glasova, odnosno 14 mesta.

Kao što se i očekivalo, birači su oštro kaznili konzervativnu Partiju za nezavisnost koja je na jučerašnjim izborima ostvarila najgori rezultat od proglašenja nezavisnosti zemlje 1944. godine.

Optužena da je odgovorna za bankarsku krizu koja je jesenas zemlju dovela do ivice bankrota, ta stranka je na izborima osvojila 23,7 odsto glasova, što će joj u budućem sazivu parlamenta doneti 16 mesta. Na izborima 2007. za tu stranku je glasalo 36,6 odsto birača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijska pobeda levice na Islandu

Izvor: RTS, 26.Apr.2009

Koalicione snage levice na Islandu ponovo su na vlasti posle 18 godina. Socijal-demokrate i Partija Zelenih prema konačnim izbornim rezultatima imaće apsolutnu parlamentarnu većinu...Koalicija levice na Islandu ostvarile su istorijsku izbornu pobedu nad konzervativnom partijom, čija je vlada zbog...

Nastavak na RTS...

Konačni rezultati: Istorijska pobeda levice na Islandu

Izvor: NaDlanu.com, 27.Apr.2009, 12:44

REJKJAVIK, 26. april 2009. (Beta-AFP) - Islandska koalicija levice ostvarila je danas istorijsku pobedu nad konzervativnom partijom, saopštila je izborna komisija konačne rezultete vanrednih parlamentarnih izbora. Prvi put, koalicija Socijal-demokratske stranke i Pokreta Zelenih, koja je u februaru...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.