Paunović: Nacionalne manjine deo aktivnosti Vlade

Izvor: RTS, 11.Maj.2016, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Nacionalne manjine deo aktivnosti Vlade

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže za RTS da je politički život samo jedan segment gde nacionalne manjine ostvaruju svoja prava. Dodaje da je Vlada uradila sve da se ostvare uslovi za otvaranje poglavlja 23.
Suzana Paunović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je na proteklim parlamentarnim izborima bilo osam stranaka nacionalnih manjina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Od toga pet je ušlo u skupštinu, što je ukupno 10 poslanika koji su ušli u parlament. Te stranke su samostalno izašle na izbore, a ima i onih koje su bile u koalicijama. Stranke nacionalnih manjina biće i u pokrajinskoj skupšini, kao i na lokalnom nivou i te stranke koriste pravo za učešće u političkom životu", kaže Paunovićeva.
Veruje, kaže, da će te stranke predstavljati svoje birače.
"Politički život je samo jedan segment gde nacionalne manjine ostvaruju svoja prava. Prava nacionalnih manjina ostvaruju se u svim segmentima. One imaju aktivan dijalog sa Vladom i sve nacionalne manjine predstavljaju deo aktivnosti Vlade, a ne samo one u parlamentu", ističe Suzana Paunović.
Zastupljenost u političkom životu i organima državne uprave zamerka je pojedinih članica Evropske unije, a Paunovićeva kaže da je Vlada uradila sve da se ostvare uslovi za otvaranje poglavlja 23.
"Važno je da su svi formalni uslovi završeni. Suštinski uslov je jačanje bilateralne i regionalne saradnje", dodaje Paunovićeva.
Kaže da se u Srbiji 12.000 dece bošnjačke nacionalnosti nalazi u procesu predškolskog, školskog i srednjeg obrazovanja.
"Ta deca imaju nastavu ili na srpskom ili na bosanskom jeziku. Na pitanju obrazovanja dece na jeziku nacionalnih manjina se radi", kaže Paunovićeva.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Paunović: Urađeno sve za otvaranje poglavlja 23

Izvor: B92, 11.Maj.2016

Beograd -- Vlada Srbije je uradila sve da se ostvare uslovi za otvaranje poglavlja 23, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović...Kako kaže, politički život je samo jedan segment gde nacionalne manjine ostvaruju svoja prava...Kako je rekla Paunović za RTS,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.