Pastor: Vojvodina nije Beograd, zna se kada se raspisuju izbori

Izvor: Press, 25.Sep.2013, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Vojvodina nije Beograd, zna se kada se raspisuju izbori

Pastor je za današnje "Novosti" objasnio da za izbore postoje dva osnovna zakonska preduslova - da predsednik Vlade Bojan Pajtić podnese ostavku ili da parlament zapadne u blokadu, dok bi treći uslov mogao biti moralni povod.

Pastor kaže i da "ključ“ za raspisivanje izbora nije u njegovim rukama, već u rukama događaja, odnosno samog života. 

"To praktično znači da ako se steknu zakonski uslovi za izbore, redovne ili vanredne, onda to više nije ključ, nego vruć >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << krompir. U tom trenutku nema razmišljanja i kalkulisanja, izbori se moraju raspisati", naglasio je Pastor.

On objašnjava da bi moralni razlozi za vanredni izlazak na birališta bili ukoliko bi se eventualno pokazalo da je vrh vojvođanske vlasti umešan u neke nedolične, kriminalne radnje. 

"Ali, ponavljam, kada je o eventualnim vanrednim izborima reč, situacija se nije ni za milimetar promenila u odnosu na period od pre četiri, pet meseci, kada ih je opozicija tražila", navodi Pastor dodajući da su lokalni izbori pokazali raspoloženje građana u tim sredinama, ali ne i na nivou cele Vojvodine. "Sigurno je da u pokrajinskom parlamentu i danas postoji jedna relativno masivna većina, sve institucije udovoljavaju svojim obavezama uključujući i parlament", smatra Pastor.

Povodom hapšenja Borislava Novakovića, šefa poslaničkog kluba DS u pokrajinskom parlamentu, on kaže da je veoma neprijatno iznenađen i da duboko veruje da Novaković nije umešan ni u kakve mahinacije.

Kada je reč o tenzijama u odnosima između republičke i pokrajinske vlasti, Pastor smatra da se ta situacija može lako smiriti rešavanjem niza otvorenih tema, a to su Zakon o finansiranju Vojvodine, Zakon o nadležnostima, a očekuje da će za izvesno vreme biti postavljen kao problem i sam Statut.

"Postoji čitav niz nedovoljno preciziranih odnosa o kojima treba sesti, razgovarati i rešiti ih kompromisom. Kao predsednik pokrajinskog parlamenta, apelujem da se pomenuti problemi ne ignorišu, već da se latimo zajedničkog posla", poručio je Pastor.

Komentarišući izjavu Jelka Kacina da je sada vreme da se otvori pitanje ustavnog položaja Vojvodine, Pastor ocenjuje da je njegov nastup na briselskom panelu bio odmeren i korektan, i da je kod nas pogrešno protumačen. 

"On nije ni aludirao, a kamoli pominjao odvajanje Vojvodine od Srbije", zaključio je Pastor.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.