Pastor:  Najbolje da izbori budu u februaru ili martu

Izvor: RTS, 04.Apr.2015, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Najbolje da izbori budu u februaru ili martu

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je za RTS da bi najbolje bilo da se izbori u Vojvodini održe istovremeno sa lokalnim i to u februaru ili martu sledeće godine.
Poslednjih nedelja jedno od ključnih političkih nagađanja je ono o tome kada će biti pokrajinski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbori. Demokrate tvrde da kraj mandata, pa ni novo glasanje nisu blizu. Dok SNS s druge strane veruje da bi građani istovremeno trebalo da glasaju za predstavnike u Skupštini Vojvodine i u lokalnim parlamentima, i to već krajem ove godine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da na pitanje kada bi mogli da budu pokrajinski izbori želi da odgovori sa aspekta funckije koju ima u pokrajinskoj Skupštini. Kaže da predsednik vojvođanske skupštine formalno-pravno donosi odluku o datumu održavanja pokrajinskih izbora.
"To ne radi samostalno, ne radi nezavisno od dešavanja u okruženju, to mora da radi u dogovoru sa akterima političke scene i mislim da taj dogovor treba voditi jer on još nije počeo, ovo je faza nagađanja budućnosti - što znači može biti tako a i ne mora, ali sigurno je da u drugoj polovini godine treba krenuti u razgovore i dogovore", istakao je Pastor.
Pastor kaže da predsednik Skupštine mora raspisati izbore najkasnije 90 dana pre konstituisanja prethodne, ali od tog vremena naovamo postoji jedna sloboda u kojoj se termin mora dogovarati.
Prema njergovim rečima, krajnje racionalna varijanta je ta da izbori budu istovremeno - lokalni i pokrajinski i on će u razgovorima zastupati tu ideju i nada se da ću biti u prilici da takvu odluku i donese.
Govoreći o datumu održavanja izbora, Pastor kaže da bi bilo bolje da to bude u februaru ili martu sledeće godine - istovremeno lokalni i pokrajinski izbori.
Govoreći o tome kako će funkcionisati Vojvodina do toga vremena, Pastor je potvrdio da sledi period inaćenja jer je to, kako kaže i normalno pre izbora, kada počinje političko pozicioniranje, a na dnevnom redu su složena pitanja kao što su simboli, finansiranje, pitanje nadležnosti, izveštaji različitih javnih preduzeća, budžet i rebalans.
"U takvim okolnostima treba tražiti modus vivendi za funkcionisanje. Praktično čitavih ovih godinu dana će biti opterećeno sa predizbornim nameštanjem, a sa druge strane  predsednik Skupštine treba da se trudi da napravi radnu atmosferu u kojoj se možemo baviti onim pitanjima zbog kojih skupština postoji i nadam se da ću u tome biti uspešan", rekao je Pastor.
Komentarišući partnerski odnos koji čini vladajuću većinu, Pastor kaže da ima bitinih pomaka sa LSV-om jer su dogovorene neke stvari u vezi sa razmoilaženjima iz nekog prethodnog perioda, i o kadrovskim ali i drugim rešenjima - principijelno su neka otvorena pitanja razjašnjena i to za njega predstavlja značajno olakšanje.
"Planiramo da verovatno i za praznike imamo još jedan krug razovora najverovatniji u LSV-u i nadam se da ćemo tom prilikom verovatno zaokružiti ovaj set razgovora i dogovora i da ćemo izaći pred medije i izogovoriti par rečenica na tu temu", rekao je Pastor.
Govoreći o oceni rada Vlade Srbije u prvoj godini mandata, Pastor kaže da će se analizirati učinak i pet državnih sekretara koji učestvuju u Vladi i u sučeljavanju ocena doneće se odluka vezana za nastavak njihovog angažmana, odnosno za eventualne promene.
"Zadovoljan sam njihovim učenkom, ali to zadovoljstvo nije uravnoteženo u odnsu na svakog i u odnosu na svski period iz prethodnih godinu dana", zaključio je Pastor.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.