Pastor: Izbori u Srbiji bili legitimni sa stanovišta izlaznosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2020, 12:22

Pastor: Izbori u Srbiji bili legitimni sa stanovišta izlaznosti

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je danas kako su nedavno održani izbori u Srbiji, sa stanovišta izlaznosti, bili legitimni.

On je za Panon RTV iz Subotice kazao da je bilo izbora i sa većom izlaznošću, a uporedio je izbore u Srbiji s prekjučerašnjim u susednoj Hrvatskoj.

"Činjenica je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je bilo izbora sa višim procentom izlaznosti, ali pogledajte Hrvatsku, gde su izbori bili pre dva dana i gde nisu postojala tako teška osporavanja kao u Srbiji, i gde niko nije doveo u pitanje legitimnost izbora, iako je tamo izlaznost za dva odsto niža nego u Srbiji", istakao je Pastor.

Za one koji se sada nisu pojavili na izborima, pozivajući se na nepravilnosti, neregularnosti i nedostupnost medija, Pastor smatra da su želeli da sakriju nešto drugo, "a to je da ne mogu ni blizu da pređu cenzus od tri odsto".

Podsetio je da je Republička izborna komisija dala zvaničan podatak o izlaznosti od 48,93 odsto.

On je najavio da će se narednih dana sresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a očekuje da će tada razgovarati o daljoj koaliciji i formiranju vlasti.

Dodao je da je SVM na izborima 21. juna osvojio devet mandata u Skupštini Srije, što je, kako je naveo, premašilo očekivanja od pet poslanika i formiranja sopstvenog poslaničkog kluba.

"Na pokrajinskim izborima stranka je dobila četiri hiljade glasova više nego na republičkom nivou, i to su razlozi zbog kojih se može oceniti da je SVM na izborima ostvario izuzetan uspeh", naveo je Pastor.

Govoreći o neometanom putovanju građana dve zemlje, Srbije i Mađarske, Pastor je napomenuo da će to tako i ostati i ukazao da je to pre svega zbog činjenice da u Vojvodini žive Mađari u velikom broju, kao i zbog "izuzetnih odnosa između dve države".

"Evropska unija je sačinila listu od 14 zemalja van Unije koje mogu ulaziti na teritoriju Unije, na toj listi je i Srbija. Ali, Mađarska nije prihvatila tu listu, i samo državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku", istakao je Pastor, i naveo važnost pridržavanja mera i sprečavanja širenja virusa korona.

"To je jedina garancija da će se zadržati ova mogućnost prekograničnog kretanja", zaključio je predsednik SVM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pastor: Izbori bili legitimni sa stanovišta izlaznosti

Izvor: Blic, 07.Jul.2020

Predsednik Saveza vojvodjanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je da su izbori u Srbiji bili legitimni sa stanovišta izlaznosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.