Partijska viza za Vladu!

Izvor: RTS, 05.Dec.2010, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijska viza za Vladu!

U dve članice vladajuće koalicije, DS-u i SPS-u, iduće nedelje biraju se stranačka rukovodstva što će, izvesno, imati uticaja na rekonstrukciju Vlade. Izbori za stranačke potpredsednike se prate sa pažnjom, jer su oni često članovi Vlade ili državni funkcioneri.

Najavljena rekonstrukcija Vlade Srbije i smanjene broja članova i dalje su tema koja se više provlači po medijima nego što ima pravih informacija.

U dve članice vladajuće koalicije, Demokratskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranci i Socijalističkoj partiji Srbije, iduće nedelje se biraju stranačka rukovodstva, što će, izvesno, imati uticaja na rekonstrukciju Vlade.

Dok liderske pozicije Borisa Tadića i Ivice Dačića nisu ugrožene, izbori za stranačke potpredsednike se prate sa pažnjom, jer su potpredsednici često i članovi vlade, ili državni funkcioneri.

Zvaničnih razgovora o rekonstrukciji Vlade još nema. Tako bar kažu u jednoj od vladajućih stranaka, Srpskom pokretu obnove.

"SPO podržava ideju da se Vlada rekonstruiše i da se izvrši reforma državne administracije na svim nivoima, da bi čitav sistem bio efikasniji", rekao je ministar za dijasporu i potpredsednik SPO-a Srđan Srećković.

Ova izjava jedini je zvanični komentar povodom informacija da su se lideri tri najveće članice vladajuće koalicije, Boris Tadić, Mlađan Dinkić i Ivica Dačić, dogovorili o rekonstrukciji, koja podrazumeva da se tri vodeće vladajuće stranke odreknu pojedinih resora.

Pregovori o smanjenju Vlade najavljeni su za kraj godine, nakon završetka stranačkih izbora u SPS-u i Demokratskoj stranci.

"Radi se o izborima u dve ključne stranke, na polovini mandata Vlade, u trenutku kada treba ići na racionalizaciju ministarstava, što zahteva teške pregovore", kaže politički analitičar Zoran Stojiljković.

Lideri stranaka nisu ugroženi

Novinar nedeljnika "Vreme" Milan Milošević kaže da nema naznaka da bi liderska pozicija bilo koga mogla da bude uzdrmana.

Ako su liderske pozicije nesporne, nisu i potpredsedničke. Ipak, odlaganjem rekonstrukcije, izbegava se mogućnost da smena nekog od ministara, ko je istovremeno i visoki stranački funkcioner, izazove nezadovoljstvo u stranci.

Milošević smatra da onaj ko izgubi stranačku funkciju, taj gubi i pozicije u državi, a da je ideja o rekonstrukciji Vlade, naduvana priča.

"Ona je važna psihološki, ali ne donosi mnogo, jer ako ukinete nekom ministarstvo, morate da prebacite te činovnike nekom drugom ministarstvu", rekao je Milošević.

Iako analitičari smatraju da stranački izbori neće presudno uticati na pozicije ministara u vladi, u SPS-u i DS-u niko nije želeo da priča na tu temu, uz obrazloženje da liste kandidata za potpredsednike nisu bile zaključene.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.