Partija Kremlja klimavo stoji

Izvor: Deutsche Welle, 10.Sep.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partija Kremlja klimavo stoji

Na lokalnim izborima u Rusiji pokazalo se da pada popularnost partije Kremlja. A od „pametnog glasanja“, koje je preporučio opozicioni lider Aleksej Navaljni, profitirali su pre svega komunisti.

Lokalni izbori u Rusiji na kojima su u nedelju birani guverneri gradonačelnici i gradski odbornici između Kalinjingrada i Vladivistoka, već mesecima su bili pod posebnom prismotrom. Pre svega u Moskvi je bio neuobičajeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << jak protestni pokret pred te izbore na koje se inače ne obraća velika pažnja.

Povod je bilo to što više opozicionih političara nije dobilo dozvolu da se kandiduje. Među njima su bili i neki iz okruženja opozicionog političara Alekseja Navaljnog. Za to su navođeni formalni razlozi. A sam Navaljni je pozvao svoje pristalice da „glasaju pametno“, odnosno za svakog kandidata koji ima izglede da prođe – osim za kandidate stranke Jedinstvena Rusija.

Jake opozicione snage u gradskoj skupštini Moskve

Privremeni rezultati izbora pokazuju da je ta taktika bar delom uspela. Jedinstvena Rusija je pretrpela gubitke, njen moskovski šef Andrej Metelski izgubio je u borbi za direktan mandat od jednog komuniste. I pored toga, Jedinstvena Rusija je sa 20 mandata ostala najjača u gradskoj skupštini.

Gotovo polovina mandata – 20 od 45 – pripala je opozicionim strankama. Najveći dobitnik su komunisti koji će imati 13 mandata. Doduše, komunisti u Rusiji samo formalno važe za opoziciju i kao snaga koja često podržava Kremlj. Slično je i sa levičarskom stranko Pravedna Rusija koja će prvi put biti zastupljena u moskovskoj Dumi sa tri mandata.

Isto tako tri mandata je dobila liberalna stranka Jabloko. Na četvrtom mestu je nezavisna kandidatkinja Darija Besedina koju Jabloko podržava. „Moskovljani su sigurno hteli da vide drukčiji parlament“, rekla je Besedina u razgovoru za DW o rezultatima izbora. Ona time misli da bi rezultati izbora ispali još bolji za opoziciju da su smeli da se prijave svi njeni kandidati.

Nema drugog kruga izbora među kandidatima za guvernere

Ipak, rezultat izbora u Moskvi nije veliko iznenađenje. Jedinstvena Rusija već godinama gubi pristalice u čitavoj zemlji i posebno u glavnom gradu. Iz tog razloga su njeni političari nastupali kao nezavisni kandidati. Ali, to nije pomoglo stranci Kremlja. Premijer Dmitrij Medvedev je u ponedeljak rekao da bi o toj praksi valjalo porazmisliti i možda je promeniti. Izlaznost je u Moskvi sa 21 odsto bila na vrlo niskom nivou.

Dobra taktika: Aleksej Navaljni sa ćerkom Darjom na glasačkom mestu u Moskvi

I u drugim delovima Rusije slika je bila slična. Partija Kremlja se klima, ali – stoji. Od njene slabosti su profitirali komunisti i desni populisti Liberalno-demokratske stranke LDPR koja se takođe računa u „sistemsku opoziciju“. Tako je u regionu Habarovska na pacifičkoj obali pobedio kandidat LDPR, a na drugom mestu je jedan komunista. Za Jedinstvenu Rusiju se kandidovala jedna pevačica šansona odana Putinu i osvojila treće mesto.

Na guvernerskim izborima Kremlj nije omanuo: neće biti drugog kruga izbora. Izgledalo je da će možda do toga doći u Sankt Petersburgu, ali, najizgledniji kandidat komunista, poznat filmski režiser Vladimir Bortko, odustao je od kandidature i žalio se na nejednake uslove.

-pročitajte još: Moskva zabrinuta zbog protesta u Beogradu?

Godine 2018. guverneri koji su vladali u četvorim regionima Rusije nisu uspeli da pobede u prvom krugu. Ovaj put je vrhovna vlast „učinila sve“ da Jedinstvena Rusija zadrži svoj položaj, rekao je za DW Dmitrij Šuravljov direktor moskovskog Instituta za regionalne probleme. „Prilikom priprema za izbore se vodilo računa o iskustvu iz 2018, kada je Jedinstvena Rusija zabeležila i jedan neočekivani poraz“, dodaje Aleksej Titkov, predavač na moskovskoj Visokoj školi da Privrednu. „Posledica je da jakim opozicionim kandidatima nije dozvoljeno da se kandiduju“.

Taktičko glasanje i na izborima za Dumu 2021?

I opozicija i stručnjaci priznaju Navaljnom da je uspeh opozicionih snaga u Moskvi posledica njegove taktike. „Mislim da je pametno glasanje bilo uspešno“, rekao je u razgovoru za DW Andraš Ras iz Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP). „I vlastodršci su potcenili efektnost tog instrumenta“.

Neki posmatrači u Rusiji ukazuju da je posledica takvog glasanja bio uspeh komunista. Nejasno je kakav će biti odnos prema tome. Ostaje da se vidi hoće li taktičko glasanje imati smisla i na izborima za Dumu 2021. Dmitrij Šuravljov smatra da su uspešni protestni izbori u Rusiji mogući samo ako se radi o socijalnim temama.

Pošaljite Facebook Twitter google+ Whatsapp Tumblr Newsvine Digg

Trajni link https://p.dw.com/p/3PChA

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.