Izvor: Radio 021, 30.Avg.2020, 21:01

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: Kome će značiti velika izlaznost

Više od 75 odsto upisanih birača iskoristilo pravo glasa na petim parlamentarnim izborima od proglašenja nezavisnosti.

BBCU Crnoj Gori se najmanje glasalo u poslednjem satu izbornog dana

Više od tri četvrtine građana Crne Gore glasalo je na parlamentarnim izborima, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT)

Prema podacima ove organizacije, na izborima je glasalo oko 410 hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << građana, što je više nego 2016. godine kada je glasalo 73,4 odsto birača.

Izlaznost je bila izuzetno visoka u prepodnevnim satima, kada je glasalo i do 15 odsto više birača nego na prethodnim izborima.

Izborni dan protekao je mirno, mada su nevladini posmatrači zabeležili niz nepravilnosti na samim biralištima.

Više od pola miliona građana Crne Gore opredeljivalo se između šest koalicija i pet stranaka.

Ko je ko na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori Kome odgovara nestabilna Crna Gora Milo Đukanović: „Niko me neće srušiti"

Kao najozbiljniji rivali vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), iz čijih redova dolazi dosadašnji premijer Duško Marković i aktuelni predsednik Milo Đukanović, nametnuli su se kandidati sa tri opozicione liste.

Demokratski front predvodio je listu Za budućnost Crne Gore, stožer liste Mir je naša nacija bile su Demokrate Alekse Bečića, dok stranka URA Dritana Abazovića predvodi listu Crno na belo.

Očekuje se da će važnu ulogu igrati i poslanici nacionalnih manjina, pre svih albanske i bošnjačke zajednice.

Osim 81 poslanika Skupštine Crne Gore, građani pet opština birali su i lokalne predstavnike.

Lokalni izbori sprovedeni su u opštinama Budva, Kotor, Tivat, Andrijevica i Gusinje.

Protivepidemijske mere nisu smanjile broj birača

Glasači u Crnoj Gori bili su obavezni da na biračkom mestu nose masku koju mogu skinuti samo tokom identifikacije.

Dezinfekcija ruku obavljala se na ulasku na biračko mesto i tokom procesa glasanja, a obavezno je bilo i držanje fizičke distance.

Iako je najpre preporučeno da birači sa potvrđenim virusom korona ili u samoizolaciji ne mogu da glasaju jer bi to predstavljalo previsoki rizik za zdravlje, Ministarstvo zdravlja Crne Gore ipak je propisalo način da i oni izađu na birališta.

Zaraženi su glasali samo pismenim putem iz svojih domova, dok su oni u samoizolaciji koji nemaju potvrđen virus izlazili iz karantina samo do biračkog mesta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Izbori u Crnoj Gori: Konačni rezultati - vladajući DPS na 35,06 odsto, "Za budućnost Crne Gore" ima 32,5

Izvor: B92, 30.Avg.2020

Više od 75 odsto upisanih birača iskoristilo pravo glasa na petim parlamentarnim izborima od proglašenja nezavisnosti...Više od tri četvrtine građana Crne Gore glasalo je na parlamentarnim izborima, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT)..Prema podacima ove organizacije, na izborima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.