Parlamentarni izbori u Albaniji

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarni izbori u Albaniji

Parlamentarni izbori u Albaniji predstavljaju test raspoloženja građana za integracije u Evropsku uniju. Glavni rivali su Demokratska partija premijera Salija Beriše i Socijalistička partija gradonačelnika Tirane Edi Rama.

Parlamentarne izbore u Albaniji prate brojni nedostaci. Kako navodi agencija Rojters, imena više od 17.000 Albanaca starijih od 90 godina nalaze se na biračkim spiskovima. Najstariji glasač >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima 159 godina.

Mnogi Albanci rođeni u 19. veku i dalje se nalaze na biračkim spiskovima za predstojeće izbore, saopštila je opoziciona socijalistička partija izražavajući unapred sumnju u regularnost glasanja.

"Više od 5.000 glasača upisanih u birački spisak ima 100 godina, dok više od 110 godina ima oko 3.300 glasača", tvrdi delegat izborne komisije socijalista Kastriot Islami.

U Albaniji su održani parlamentarni izbori prema novom, proporcionalnom sistemu glasanja.

Na 4.750 biračkih mesta, glasalo se do 19 sati po lokalnom vremenu.

Više od 3,08 miliona građana sa pravom glasa biralo je između kandidata četiri izborne koalicije koje objedinjuju 33 stranke sa kandidatima za 140 poslanika parlamenta, prenela albanska nacionalna agencija ATA.

Ovi parlamentarnim izborima se smatraju veoma važnim za procenu stepena demokratske zrelosti zemlje i njene odlučnosti po pitanju integracije u Evropsku uniju.

Glavna borba biće između Demokratske partije odlazećeg premijera Salija Beriše (65) i Socijalističke partije koju vodi gradonačelnik Tirane Edi Rama (44).

Ankete uoči izbora pokazale su da je tesna trka, ali da su demokrate ipak u blagoj prednosti.

Analitičari, međutim, predviđaju da ni demokrate ni socijalisti neće moći da imaju većinu u parlamentu, odnosno 71 poslanika.

Procenjuje se da bi bivši premijer Ilir Meta, lider opozicionog Pokreta za socijalističku integraciju, koji ima podršku četiri odsto građana, mogao da ima odlučujuću ulogu.

Evropska unija je u više navrata ukazala na veliki značaj ovih izbora po evropsku budućnost Albanije koja je u aprilu podnela kandidaturu za članstvo u Uniji.

Oko 3.000 posmatrača od kojih 500 iz inostranstva, nadgledalo je izbore.

Prvi zvanični izborni rezultati očekuju se sutra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanci danas biraju novi parlament

Izvor: Deutsche Welle, 28.Jun.2009

Albanski građani danas glasaju na parlamentarnim izborima koji se smatraju veoma važnim za procenu stepena demokratske zrelosti zemlje i njene odlučnosti po pitanju integracije u Evropsku uniju.

Nastavak na Deutsche Welle...

Salji Beriša vodi na izborima u Albaniji

Izvor: Mondo, 28.Jun.2009

Partija albanskog premijera Saljija Beriše vodi na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, saopštila je kosovska nevladina organizacija Gani Bobi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.