Parlamentarni i predsedički izbori u Ukrajini tek nakon završetka rata

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 21:51

Parlamentarni i predsedički izbori u Ukrajini tek nakon završetka rata

Parlamentarni i predsednički izbori će se definitivno održati u Ukrajini nakon završetka rata.

Ovo je izjavila danas zamenica šefa poslaničke grupe vladajuće stranke "Sluga naroda" Jevgenija Kravčuk.

Ona je rekla da je na sastanku poslaničke grupe "Sluga naroda" bilo reči o izborima u kontekstu nemogućnosti njihovog održavanja tokom vanrednog stanja.

"U januaru je održan oflajn >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanak grupe, gde je David Arakhamia [šef parlamentarne frakcije Sluga naroda] vrlo jasno objasnio zašto je nemoguće održati izbore tokom vanrednog stanja. Takodje je objasnio koje izazove moramo da prevazidjemo tokom održavanja prvih posleratnih izbora", rekla je Kravčuk.

Ona je pojasnila da postoje najmanje dva ključna izazova. Prvo, dodala je, mnogi Ukrajinci su otišli u inostranstvo, a nakon završetka rata, neće se vraćati neko vreme. Prema njenim rečima, teško je napraviti biračka mesta u inostranstvu, jer su tamo milioni Ukrajinaca, što je "ogromno" opterećenje za konzulate.

Kao drugo, napomenula je Kravčuk, u Ukrajini su uništeni mnogi infrastrukturni objekti u kojima se obično održavaju izbori (obrazovne ustanove, sportske sale, domovi kulture). Shodno tome, potrebno je napraviti nova mesta na drugim mestima, istakla je poslanica.

"Jedna od hipotetičkih opcija za one u inostranstvu je glasanje putem interneta, ali ovo to pitanje nije još detaljno razmotreno. U Vankuveru je naša delegacija imala sastanak sa šefom posmatračke misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava. Oni su rekli da su spremni da Ukrajini pruže ekspertizu o prednostima i nedostacima onlajn izbora. Takodje su napomenuli da proces organizovanja takvih izbora treba da bude postepen, tako da nije moguće da ovaj sistem uvedemo u čitavu zemlju odjednom", objasnila je Kravčuk.

Kako je navela, za sada su onlajn izbori samo opcija, jer javnost mora da veruje njihovim rezultatima, a Ukrajinci su "za sada uglavnom nepoverljivi prema tako drastičnim promenama".

Prema Ustavu, sledeći redovni parlamentarni izbori trebalo bi da budu održani u oktobru 2023. godine, a predsednički u proleće 2024. Medjutim, vanredno stanje u Ukrajini onemogućava održavanje izbora.

Predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk je ranije rekao da bi izbori u Ukrajini trebalo da budu održani po završetku rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.