PSG: Bojkot izbora u Lučanima jer nema uslova za fer i slobodno izjašnjavanje

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2018, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSG: Bojkot izbora u Lučanima jer nema uslova za fer i slobodno izjašnjavanje

Pokret slobodnih građana (PSG) odlučio je da ne učestvuje na predstojećim lokalnim izborima u Lučanima jer smatra da ne postoje uslovi za fer i slobodno izjašnjavanje građana u tom mestu, saopšteno je danas.

"Povereništvo PSG u Lučanima ocenilo je da ne postoje uslovi za fer i slobodne lokalne izbore u tom mestu i, uz saglasnost Predsedništva pokreta, odlučilo da na njima neće učestvovati ni samostalno ni u bilo kakvoj koaliciji. Umesto toga, PSG i Građanski blok >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 381 će građanima aktivno ukazivati na preku potrebu da Srbija odabere drugačiji put i način od onih kojima je do sada vođena", navodi se u saopštenju.

Lokalni izbori u Lučanima zakazani su za 16. decembar a istog dana glasaće i stanovnici opština Kula, Doljevac i Kladovo.

Ranije danas, opozicioni Savez za Srbiju, koji će učestvovati na izborima u Lučanima, najavio je da će bojkotovati izjašnjavanje u Kuli, Kladovu i Doljevcu jer smatra da u tim mestima izbori nisu raspisani u skladu sa zakonom, odnosno da je njihovo raspisivanje bilo nepotrebno.

PSG je, takođe, izrazio zabrinutost zbog dešavanja na izborima za nacionalna veća nacionalnih manjina, naročito bošnjačke nacionalne manjine gde se "još jednom čula zapaljiva retorika koja je jednom već dovela do rata".

"Smatramo da je tome doprinelo direktno mešanje vladajuće stranke u te izbore i stalno stvaranje konflikta sa državama u okruženju nosilaca vlasti. Svakim novim podmetnutim požarom se, kako bi imalo šta da se ugasi, dolazi do stvaranja sve većeg antagonizma među narodima i na kraju jedan takav požar će dovesti do krvoprolića. Osuđujemo sve izjave i delanja koja dovode do napetosti i nesigurnosti svih građana Srbije", navodi PSG.

Taj pokret je dodao da će nastaviti da se zalaže za čuvanje različitih etničkih identiteta i podsticanje zajedničkog nacionalnog identiteta građana Srbije.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.