Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2023, 22:12

PRILIKA ZA PROMENE: U Hrvatskoj izbori za nacionalne manjine, među njima i srpska zajednica

Pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj imali su priliku da u demokratskoj i fer atmosferi izaberu svoje predstavnike u vlasti.

U 19 sati zatvorena su biračka mesta u Hrvatskoj, na kojima su pripadnici nacionalnih manjina birali manjinska veća i predstavnike u 201 lokalnoj jedinici - opštinama, gradovima i županijama.

Konačni izborni rezultati biće poznati sutra, a Državna izborna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << komisija (DIP) objaviće ih na društvenim mrežama.

Tada će biti poznato i koliki je odziv glasača, da li je li manji ili veći od deset posto, koliki je bio na izborima pre četiri godine, navodi agencija Hina.

Prema podacima DIP od 17.00, najbolji odziv je u Međimurskoj (22,5 odsto), Ličko-senjskoj (15,5 odsto) i Vukovarsko-sremskoj (11,5 odsto) županiji.

Na birališta je najviše izašlo predstavnika najbrojnije srpske manjine, na nivou županija 9.500, na nivou gradova 3.700, a na nivou opšina 5.000 birača, rekao je predstavnik DIP Slaven Hojski.

Mereno u procentima, najveće zanimanje za izbor manjinskih veća i predstavnika u opštinama, gradovima i županijama, pokazali su pripadnici romske (između 16 i 20 odsto), mađarske (između 14 i 18 odsto), češke (između 12 i 14 odsto), slovačke (između 12 i 16 odsto) i bošnjačke manjine (od 10 do 14 odsto).

Na ovim izborila oko 235.000 birača je imalo pravo glasa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.