PETROV OŠTRO: Plenković mora priznati ima li podršku većine  ili je srušiuo svoju Vladu

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2017, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PETROV OŠTRO: Plenković mora priznati ima li podršku većine ili je srušiuo svoju Vladu

Ukoliko nema, izbori moraju biti što pre raspisani

Božo Petrov, aktuelni predsednik Sabora i lider Mosta, koji od četvrtka više nije u vlasti, Međunarodni praznik rada sa saradnicima obeležio je u Splitu, odakle je prozvao premijera Andreja Plenkovića da dokaže da ima većinu, odnosno podršku 76 poslanika.

- Ispada da je Vlada Andrej Plenković, a ne ministri- ponovio je Petrov i naglasio da premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sada treba da dođe u Sabor i kaže "ima li ili nema 76 ruku”.

On smatra da Plenković mora biti iskren prema javnosti inače će, kako kaže, ispasti da je HDZ drugi put za godinu dana srušio vlastitu Vladu i treba da objasni zašto je to napravio.

- Kada dva ministra javno kažu da traže odgovornost za nastalu situaciju, žele da raščiste nastalu situaciju, budu smenjeni. Isti taj dan iz Agrokora javno izađu izveštaji o finansijama- naveo je Petrov, čija su četvorica ministara, od kojih je jedan bio i potpredsednik  Vlade, smenjeni, odnosno podneli ostavke jer se nisu slagali da se o odgovornosti ministra finansija Zdravka Marića ne raspravlja u parlamentu.

U razgovoru sa novinarima u Splitu, Petrov je rekao da nije za raspisivanje novih vanrednih izbora i da bi za Hrvatsku bilo bolje da ih ne bude.

 Ali Andrej Plenković je odlučio da sruši Vladu, on će biti kriv za nove izbore. Ima mogućnost da dokaže, u trenutku kad se bude raspravljalo o Zdravku Mariću, da ima poverenje 76 zastupnika, ako nema, onda treba javno da kaže da će raspisati nove izbore”, rekao je Petrov, prenose hrvatski mediji.

Ponovio je da se situacija sa Agrokorom ne bi ni dogodila da hrvatski političari u protekih 20 godina nisu bili korumpirani.

- Ako Plenković ne bude imao podršku 76 zastupnika, onda je bolje da izbori budu što pre- rekao je lider Mosta.

Politički sekretar HDZ-a i najozbiljniji kandidat za novog predsednika Sabora, Gordan Jandroković, reagirajući na izjavu Nikole Grmoje da glasanje o poverenju Boži Petrovu može biti za mesec dana, rekao je da se ”ovde radi o svojevrsnom revolucionarnom pravu, a Most se pretvorio u grupu opasnih ljudi. To je nezabeleženo u političkom životu Hrvatske”.

Politički direktor i zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je ranije danas da rasprava u parlamentu o poverenju Petrovu može biti pokrenuta za 30 dana i pozvao sve građane da gledaju raspravu u sredu i svedoče, kako je rekao, kako će ko glasati “barda hrvatske levize Milorada Pupovca”.

Jandroković tvrdi da Most takvim ponašanjem želi da zaustavi demokratsku procedure, što je, kako je ocenio, bez presedana.

- Oni su se sada proglasili samozvanim borcima protiv kriminala, iako imaju manje od deset posto podrške, pa ne dozvoljavaju demokratsku proceduru jer će to značiti pobedu kriminalaca. To su totalitarne teze- rekako je Jandroković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.