PEKING DA PRESTANE DA SE MEŠA U IZBORE DRUGIH ZEMALJA: Napeto pred glasanje na Tajvanu, Kini se ne dopada favorit u trci

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2024, 11:17

"PEKING DA PRESTANE DA SE MEŠA U IZBORE DRUGIH ZEMALJA": Napeto pred glasanje na Tajvanu, Kini se ne dopada favorit u trci

Ministar spoljnih poslova Tajvana je pozvao Kinu da se ne meša u tamošnje predsedničke izbore.

Džozef Vu, tajvanski ministar spoljnih poslova, pozvao je danas Kinu da "prestane da se meša" u predsedničke izbore zakazane za subotu na Tajvanu. ostrvu koje Peking smatra kienskom teritorijom.

On je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) naveo da predstojeći izbori, a najviše stalno mešanje Kine, privlače pažnju međunarodne javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << .

Peking treba da prestane da se meša u izbore drugih zemalja i da organizuju svoje - dodao je.

Kina je danas ocenila kao "ozbiljnu opasnost" kandidaturu za predsednika Tajvana Laj Čing-te, koji je favorit na izborima.

Ako on (Laj Čing-te) dođe na vlast, nastaviće da promoviše separatističke aktivnosti vezano za nezavisnost Tajvana - rekao je Čen Binhua, portparol kineske kancelarije za odnose s ostrvom.

Kina smatra Tajvanjednom od svojih pokrajina, koju još nije uspela da ponovo ujedini s ostatkom teritorije od završetka građanskog rata 1949. godine.

Peking se zalaže za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali ne isključuje vojnu opciju.

Srbija Danas/Kurir

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.