Otvorena birališta na Tajvanu; Kina poručila: Ovo su izbori između rata i mira FOTO

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 09:43

Otvorena birališta na Tajvanu; Kina poručila: Ovo su izbori između rata i mira FOTO

Birališta su danas otvorena na tajvanskim predsedničkim i parlamentarnim izborima, koje je Kina opisala kao izbor između rata i mira.

Izbori se odvijaju dok Peking pojačava pritisak.

Tajvan je, piše Rojters, demokratska priča o uspehu od održavanja prvih direktnih predsedničkih izbora 1996.

Vladajuća Demokratska progresivna stranka (DPP), koja se zalaže za zasebni identitet Tajvana i odbacuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kineske teritorijalne zahteve, traži sada treći mandat sa svojim kandidatom, trenutnim potpredsednikom Lai Čing-teom.

Uoči izbora, Kina je ponovo osudila Laija kao opasnog separatistu i odbila njegove ponovljene pozive na razgovore. Lai kaže da je predan očuvanju mira preko Tajvanskog tesnaca i da nastavlja da jača odbranu ostrva.

Lai se na izborima suočava s dva protivkandidata za predsednika, prenosi Hina.

Parlamentarni izbori jednako su važni, posebno ako nijedna od tri stranke ne može da dobije većinu, što bi moglo omesti novog predsednika u donošenju zakona i izdataka, posebno za odbranu.

Birališta su otvorena osam sati, glasački listići se prebrojavaju ručno, nema elektronskog niti glasanja u odsutnosti ili prevremeno glasanje.

Rezultat bi trebao biti jasan do kasno večeras kada gubitnici priznaju, a pobednik održi pobednički govor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SVE OČI UPRTE U TAJVAN Glasanje završeno, u toku prebrojavanje glasova, Kina pomno prati izbore: Objavljene prve projekcije

Izvor: Blic, 13.Jan.2024

Glasanje na parlamentarnim i predsedničkim izborima na Tajvanu je završeno i u toku je prebrojavanje glasova. Izbori će odrediti buduće veze ove teritorije sa Kinom, koja ih je opisala kao izbor "između rata i mira".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.