Opšti izbori u BiH: Za 518 funkcija bori se 7.500 kandidata

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2018, 07:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opšti izbori u BiH: Za 518 funkcija bori se 7.500 kandidata

U Bosni i Hercegovini se danas održavaju opšti izbori.

Blizu 3.350.000 glasača biraće tri člana Predsedništva BiH, predsednika Republike Srpske, dva potpredsednika RS, poslanike u Parlamentu BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentu Federacije BiH i poslanike u deset kantona Federacije BiH.

Čak 7.497 kandidata se nadmeće za 518 funkcija, što je 15 puta više nego što ima mesta. Za izbore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je registrovano 128 političkih subjekata - 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Za kompenzacione mandate na opštim izborima dostavljene su 73 liste.

U Republici Srpskoj je registrovano 1.262.408 birača. Biraju se srpski član Predsedništva BiH, predsednik Republike Srpske, dva potpredsednika iz redova bošnjačkog i hrvatskog naroda, poslanici za Narodnu skupštinu i za Parlament BiH.

Predizborna kampanja je protekla u žestokoj borbi vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP i opozicije okupljene u Savezu za pobedu, koji čine SDS-PDP-NDP. Ovi izbori su iz oba tabora okarakterisani kao istorijski za Republiku Srpsku.

Glavna predizborna borba vodila se, prema očekivanju, između kandidata dvaju blokova za funkcije predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH. Za mesto srpskog člana Predsedništva kandidovani su Milorad Dodik, aktuelni predsednik RS, u ime vladajuće koalicije, i Mladen Ivanić, kandidat opozicionog bloka i aktuelni srpski član Predsedništva BiH.

Za predsednika Republike Srpske, građani će moći da biraju između kandidata vladajuće koalicije Željke Cvijanović, aktuelne premijerke RS, i opozicionog Vukote Govedarice, predsednika SDS.

U Federaciji BiH glavna bitka se vodi za mesta bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH. Najjači protivkandidati za bošnjačkog člana su Šefik Džaferović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB) i Denis Bećirović (SDP). Kada je reč o hrvatskom članu Predsedništva BiH, tu je velika borba između Dragana Čovića (HDZ BiH) i Željka Komšića, kandidata Demokratskog fronta. Komšić je, inače, pre osam godina bio izabran bošnjačkim glasovima u Federaciji za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

U Republici Srpskoj se u devet izbornih jedinica direktno biraju 63 poslanika, a 20 mandata se deli na osnovu kompenzacije. Za Parlament BiH se bira devet mandata direktno, a pet se deli kompenzacijom.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.