Oprečni prvi rezultati izbora u RS

Izvor: Mondo, 12.Okt.2014, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprečni prvi rezultati izbora u RS

Zatvaranjem većine od 5.401 birališta u 19 sati, završeni su današnji opšti izbori u Bosni i Hercegovini. Pola sata nakon zatvaranja biračkih mesta, javnosti se obratili čelnici SNSD-a, SDS-a, PDP-a i NDP.

Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Poslanik u parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević prva se obratila novinarima u štabu SDS-a.

Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Zadovoljni smo odzivom glasača i veoma zahvalni, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su pokazali da su odgovorni. Nažalost, bili smo svedoci brojnih nepravilnosti - 400 glasačkih listića je nestalo u Derventi, u Zvorniku 30, u Šamcu 131, a bilo je incidenata u Istočnom Sarajevu i Tesliću. Podnesena je prijava protiv 20 alkoholisanih osoba u Banjaluci. Tražili smo da reaguju iz CIK-a, ali nismo zadovoljni njihovim odgovorom", istakla je Pandurević.


Ona je apelovala na SNSD da budu suzdržani, a na policiju da obezbede mirnu izbornu noć.

U izbornom štabu SDS-a u Bijeljini saopšteno je da kandidati Saveza za promene ubedljivo vode. Mladen Ivanić dobio je 69 odsto glasova, dok je za Željku Cvijanović glasalo 39.55 odsto građana. Ognjenu Tadiću poverenje je poklonilo 66.3 odsto birača, a Miloradu Dodiku 33.64 odsto.

Foto: MONDO/Siniša Stanić

Potpredsednik SNSD-a i predsednik Gradskog odbora te stranke u Banjaluci Igor Radojičić u prvom obraćanju javnosti je izjavio da je izborni dan prošao uglavnom u redu i bez većih problema.

Prema njegovim rečima, svi preliminarni rezultati ukazuju na veću izlaznost nego ranijih godina.

"Veća izlaznost je znak interesovanja građana za izbore i za ono što određuje sudbinu svih nas u naredne četiri godine. Nesumnjivo je to značajno i za težinu izbornog rezultata svima onima koji će biti izabrani", istakao je Radojičić i naglasio da su na biralištima zabeleženi određeni problemi kao što su nemogućnost građana da se pronađu na biračkim spiskovima, nedostajući glasački listići na početku dana izbora, prisutnost određenih osoba koje su pokušale da utiču na glasače, mestimično prisustvo propagadnog materijala u blizini birališta, pokušaj korištenja tuđih dokumenata za glasanje, a zabeležen je i pokušaj onemogućivanja rada posmatračima SNSD-a.

Radojičić je istakao da je su ovi izbori komplikovan proces i da se rezultati čekaju veoma dugo, nagovestivši da će SNSD obaveštavati medije i javnost o svim relevantim podacima onim tempom koji budu pristizali. On je pozvao sve druge političke i nepolitičke subjekte da izborni proces demokratski završi po izraženoj volji građana.

Potpredsednik SNSD-a pozvao je građane da ne nasedaju na određene dezinformacije koje su se pojavile na društvenim mrežama.

"Nikome ne treba lažno i prerano proglašavanje bilo kakvih rezultata, niti bilo kakav drugi pokušaj izbegavanja demokratske volje", rekao je Radojičić ističući da SNSD poštuje slobodnu volju građana u RS i BiH.

"Konačni i validni rezultati su samo oni koje saopšti Centralna izborna komisija BiH", podvukao je Radojičić.

Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Aktuelni srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je da rezultati sa 37 odsto obrađenih biračkih mesta govore da Željka Cvijanović ima 52, 3 odsto glasova, a Mladen Ivanić osvojio je 47.6 odsto glasova.


"U Mrkonjić gradu Cvijanovićeva je osvojila 5.600 glasova, a Ivanić 3.500, a u Banjaluci od 10 hiljada prebrojanih glasova 5.500 pripalo je Željki Cvijanović, a 4.100 Ivaniću", kazao je Radmanović.

Na konferenciji za novinare poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović kazao je da na osnovu podataka sa 57 manjih biračkih mjesta kandidat ove stranke za člana Predsjedništva Mladen Ivanić ubjedljivo vodi sa 66 odsto osvojenih glasova, a Željka Cvijanović (SNSD) ima 34 odsto glasova.

Predsednik NDP-a Dragan Čavić kazao je da je na osnovu 31.000 prebrojanih glasova u Banjaluci Željka Cvijanović tek za pet odsto u prednosti nad Mladenom Ivanićem u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prema podacima NDP, Cvijanovićeva je od 31.000 prebrojanih glasova osvojila 16.316 glasova, a Ivanić 14.660 glasova.

Kada je u pitanju trka za Predsednika RS, prema podacima NDP-a, Milorad Dodik je u blagoj prednosti nad Ognjenom Tadićem i od oko 10.000 prebrojanih glasova osvojio je 5.155, a Tadić 4.823 glasa.

"U drugim izbornim jedinicama imamo blagu prednost Tadića, pa tako npr. u Zvorniku koji je bio uporište SNSD-a na osnovu prebrojanih 33 odsto glasova, Ognjen Tadić ima prednost nad Dodikom od oko pet odsto", rekao je Čavić.

On je rekao da je i u Doboju i Tesliću, na dijelu prebrojanih glasova vode kandidati Saveza za promjena, ali da će izbore odlučiti foto-finiš.

"U  mnogim dijelovima RS očigledno je da je pobeda vrlo bliska Savezu za promjene kada je u pitanju član za Predsjedništvo BiH, i ja mogu treći da prema trendovima koje imamo iz cijele RS da je izvjesno da će Mladen Ivanić pobijediti. Mogu reći isto tako da na svim mjestima, svih 30 mjesta na kojima je počelo prebrojavanje glasova za Predsjednika RS, na svim tim mjestima vodi Odnjen Tadić. To me izuzetno raduje", kazao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić i dodao:

"Želim da svi zajedno, posebno vlasti koje su najodgovornije, obratimo pažnju na bezbednost u RS, jer raznorazni neodgovorni ljudi mogu da naprave nešto što bi umanjilo pobedu Saveza za promjene i proizvelo nešto što ne odgovara nikome u RS. Nadam se da će organi bezbjednosti u RS poštovati zakon a ne političke naredbe", istakao je Čavić.

On je dodao da smo "dočekali dan u kojem će glasači odlučiti ko je pobjednik u RS i demantovali sve one koje su tvrdili da će nemirima doći do pobjede opozicije u RS uz tu navodnu pomoć ko zna koga".

"A realno, to je bila manifestacija paranoje i straha od onoga što se događa, a realno događanje je pobjeda opozicionog bloka i ja vjerujem da su početni trendovi koji su vezani za g. Ivanića i g. Tadića u ukupnom skoru  nagovještavaju ozbiljnu pobjedu Saveza za promjene", kazao je Čavić.

Aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik je u izbornom štabu SNSD-a, kratko se obratio novinarima rekavši: "Drago mi je da ste tu, i sve je u redu".

Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Prema podacima opštinskih i gradskih izbornih komisija u Banjoj Luci u 19 sati nisu bila zatvorena sva birališta na opštim izborima u Bosni i Hercegovini. Riječ je o onim biračkim mjestima čije je otvaranje kasnilo zbog tehničkih problema vezanih za prebrojavanje glasačkih listića.

Potpredsjednik Socijalističke partije Živko Marjanac izjavio je da prvi podaci kojima raspolaže ova stranka pokazuju da kandidati koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik i za člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović vode u Trebinju, Doboju, Tesliću, Banjaluci i Mrkonjić Gradu.

Marjanac je naveo da ovi kandidati lošije izborne rezultate trenutno imaju u Bijeljini.

"Iz manjih opštinskih odbora još nismo uspjeli dobiti rezultate, jer je riječ o razuđenim opštinama, gdje sporije stižu podaci sa terena", dodao je Marjanac.

On je ocijenio da je zapadni dio Republike daleko veću podršku dao Dodiku I Cvijanovićevoj u odnosu na njihove protivkandidate.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), od oko 3,3 miliona birača s pravom glasa do 15 sati glasalo je 1.181.278 birača ili 36,60 posto što je nešto više nego u istom periodu na općim izborima 2010. godine kada je na birališta do 15 sati izašlo 35,71 posto birača.

Prve preliminarne, nepotpune i nepotvrđene rezultate opštih izbora 2014. Centralna izborna komisija BiH objaviće večeras u ponoć. Kako je najavio predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić večeras u ponoć biće saopšeni prvi rezultati za članove Predsjedništva BiH.

Birači su među skoro 7.800 kandidata birali članove tročlanog Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS-a, te zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Opšte izbore u BiH pratilo je oko 50.000 posmatrača političkih subjekata. Istovremeno, broj akreditiovanih posmatrača iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH iznosio je 5.760. Radi se o 552 međunarodna posmatrača koje je akreditovalo 38 međunarodnih organizacija, 5.073 akreditovalo je 29 udruženja i organizacija, a 130 su akreditovani posmatrači 13 političkih subjekata.

Na izborima je učestvovalo 98 političkih subjekata: 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Oni su ponudili 7.748 kandidata od čega je 3.276 ili 42 posto žena i 4.472 ili 58 posto muškaraca. Na današnjim opštim izborima građani su birali 518 nosilaca mandata.

Potvrđivanje rezultata opštih izbora 2014. Centralna izborna komisija BiH saopštiće najkasnije 11. novembra. Nakon toga počinju da teku ustavni rokovi za konstituisanje novih saziva parlamenata i skupština u BiH.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.