Opozicija favorit na izborima u Venecueli, 16 godina posle Čavesa

Izvor: Blic, 06.Dec.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija favorit na izborima u Venecueli, 16 godina posle Čavesa

U Venecueli se danas održavaju parlamentarni izbori, na kojima je prvi put posle 16 godina od vladavine socijalističkog predsednika Uga Čavesa favorit opozicija, javile su svetske agencije i dodale da su ogromni ogromni redovi zabeleženi na otvaranju birališta.Oko 19,5 miliona gradjana danas bira 167 poslanika u jednodomnom parlamentu. Prvi rezultati se očekuju u ponedeljak po evropskom vremenu.

Građane Karakasa probudili su jutros vatromet i muzika koje je organizovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlada Venecuele zbog današnjih parlamentarnih izbora.

Stanovnici Venecuele jutros su čekali u redu i pre nego što su birališta otvorena u 6.00 časova, jer su mnogi zabrinuti da bi kasnije moglo da izbije nasilje.

Svetske agencije javile su da su mnogi gradjani u strahu od neizvesnosti posle izbora napravili velike zalihe hrane.

Agencije su prenele da su od petka, ispred banaka u Karakasu formirani redovi, jer gradjani u strahu od postizbornih nereda pokušavaju da podignu što više novca. Mnoge banke u toj zemlji ograničile su dnevne isplate na novčane iznose do 10 dolara.

Predsednik Venecuele Nikola Maduro (53) je u strahu od nasilja u zemlji posle 18 meseci demonstracija nezadovoljnih gradjana zbog ekonomske situacije u zemlji, pozvao gradjane da glasaju u miru.

"Ono što bude saopštila izborna komisija posle izbora, biće sveto i poštovano", rekao je Maduro koji je odbio medjunarodne posmatrače izbora.

Opozicija je kritikovala Madura navodeći da će u slučaju poraza, odbijanje medjunarodnih posmatrača biti potvrda su "izbori namešteni". Iako favorit, opozicija ne očekuje apsolutnu većinu u parlamentu.

Maduro je kao i njegov prethodnik Ugo Čaves (1954-2013) veliki kritičar globalizacije i spoljne politike SAD.

Čaves je obožavan u zemlji kao junak koji brani siromašne, gradi demokratiju i suprotstavlja se SAD, dok su ga na Zapadu kritikovali da je diktator koji zatvara protivnike, podržava teroriste i pušta sopstveni narod da gladuje.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Venecuelcima biraju, dosta im socijalizma?

Izvor: Mondo, 06.Dec.2015

U Venecueli se danas održavaju parlamentarni izbori, na kojima je prvi put posle 16 godina od vladavine socijalističkog predsednika Uga Čavesa favorit opozicija...Foto: AP Photo/Ariana Cubillos..Svetske agencije javljaju da su ogromni ogromni redovi zabeleženi na otvaranju birališta, na kojima 19,5...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.