Održavaju izbore u jeku pandemije FOTO

Izvor: B92, 10.Jul.2020, 10:45

Održavaju izbore u jeku pandemije FOTO

Singapur -- Noseći maske i rukavice, građani Singapura danas glasaju na opštim izborima.

Kako se očekuje, dugogodišnja vladajuća stranka doneti još jednu pobedu premijeru Li Hsijenu Longu.

Uz stroge mere zbog pandemije korona virusa, na 1.100 biračka mesta prvi su glasali stariji građani kako bi se izbegle gužve, a ljudima koji se kod kuće leče od Kovid 19 ili su u karantinu nije dozvoljeno da glasaju.

Veruje se da će se glasači u jeku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravstvene krize i zabrinutosti zbog ekonomske recesije odlučiti za stabilnost u okviru Liove Stranke narodne akcije (PAP), koja se takmiči sa deset malih opozicionih partija koje su na izbore izašle samostalno.

Opozicija je saopštila da ne želi da vlada, ali je pozvala 2,65 miliona glasača da glasajući za opoziciju smanje ogromnu većinu PAP-a u parlamentu.

Vladajuća Stranka narodne akcije (PAP), dominantna je od 1959. godine, kada je otac aktuelnog premijera Li Kuan Ju postao prvi premijer Singapura od grada-države siromašne resursima stvorio jednu od najbogatijih država na svetu tokom 31 godine na vlasti.

Na izborima 2015. stranka je osvojila 69,9 odsto ukupnog broja glasova i 93 odsto poslaničkih mesta, međutim, kritikovana je zbog stroge vladine kontrole i cenzure medija.

Sa prognozom o ekonomskm padu od čak 7 odsto za ovu godinu, Liova vlada je predstavila nekoliko paketa za ekonomsku pomoć u ukupnoj vrednosti od gotovo 100 milijardi singapurskih dolara (71,7 milijardi dolara).

Singapur je imao jednu od najnižih stopa smrtnosti od Kovida-19 u svetu i u početku su se hvalili naporima u obuzdavanju epidemije, ali su se onda pojavili brojni slučajevi zaraze u prenatrpanim kampovima u kojima su smešteni strani radnici.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.