Izvor: Radio 021, 01.Jul.2020, 22:07

Održani ponovljeni izbori na 234 biračka mesta, u Beogradu izlaznost 21 odsto

Ponovljeni izbori za poslanike Skupštine Srbije održani su danas na 234 biračka mesta, a pravo glasa imalo je 203.012 birača.

Prema podacima Centra za praćenje izbora, preliminarna izlaznost na biračkim mestima u Beogradu u 20 časova iznosi 20,96 odsto.

Republička izborna komisija (RIK) poništila je rezultate na tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << biračkim mestima jer su utvrđene "logičke i računske greške" u radu biračkih odbora te zbog toga nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja.

Posmatračka misija CRTA zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji neće pratiti glasanje, jer, kako navodi, nije dobila odgovor nadležnih da li postoje uslovi za održavanje ponovljenih izbora zbog koronavirusa.

Pogoršanje epidemiološke situacije kao razlog da ne prati ponavljanje glasanja navodi i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), kao i činjenicu da posmatračke misije nemaju pravo na doakreditaciju potrebnih posmatrača.

RIK do sada nije saopštio konačne rezultate i izlaznost građana na izborima 21. juna, a prema prelimiranim rezultatima, iz 97,23 odsto obrađenog materijala, lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" dobila je 60,68 odsto glasova birača, odnosno 1.917.421 glas i 189 mandata u Skupštini Srbije.

Lista "Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma" je osvojila 10,35 osto glasova birača, odnosno 327.130 glas i 32 mandata, dok je lista Aleksandra Šapića osvojila 3,86 odsto glasova birača, odnosno 121.867 glasova i 12 mandata.

Najbliže cenzusu od tri odsto su liste: "Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković" koja je, po prelimarnim rezultatima, osvojila 2,63 odsto glasova; "Suverenisti" 2,32 odsto; "Metla" 2,25 odsto; "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" 2,07 odsto.

U Beogradu izlaznost 21 odsto

Preliminarna izlaznost u 20h, na ponovljenim biračkim mestima u gradu Beogradu, iznosi 20,96 odsto, saopštio je Centar za praćenje izbora i izbornih procedura

"Primećemo je da na pojedinim biračkim mestima nisu prisutni svi članovi biračkih odbora, uključujući predsednike i zamenike. Drugih nepravilnosti koje bi narušile tok izbornog procesa – nije bilo", saopšteno je iz CIP-a.

Dodaju, međutim, da nepravilnosti do kojih je došlo na biračkim mestima na kojima su njihovi posmatrači pratili tok glasanja, nisu uticale na regularnost izbora.

Pravo glasa na beogradskim biračkim mestima imalo je 23.375 birača.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.