Odnos prema Vojvodini test za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odnos prema Vojvodini test za Srbiju"

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije Dejan Čapo ocenio je danas da održavanje vanrednih republičkih izbora ne bi donelo ništa Vojvodini, sem skretanja tema sa vojvođanskih na državne.

Čapo je za RTV kazao da LSV ne odlučuje o tome da li će biti raspisani i izbori za poslanike u republičkom parlamentu, ali i da ta stranka neće odustati od ukazivanja na vojvođanska pitanja.

"Čak i sada, kada je njihovo raspisivanje na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spekulacije, javnost je svakodnevno zatrpana informacijama o vanrednim republičkim izborima, dok manje važno postaje to što Srbija i danas krši svoj Ustav jer nema Zakon o finansiranju Vojvodine, to što se Pokrajini ukidaju inspekcije i poverene nadležnosti, to što Republika ne uplaćuje Vojvodini sredstva koja joj pripadaju", istakao je republički poslanik LSV.

Čapo je dodao i da takav odnos prema Vojvodini nije "od juče", ali i da vodi ka svođenju autonomije na minimume proizvoljnog tumačenja zakonskog definisanja te reči.

"Moderna društva podstiču decentralizaciju, unapređuju autonomiju i daju šira ovlašćenja svojim regijama i autonomnim pokrajinama, dok se u Srbiji iznova gradi tabu oko samog pojma autonomija, a 'autonomaši' stigmatizuju, stavljanjem u kontekst to nije 'srpsko'", ocenio je Čapo.

Republički poslanik LSV je naveo da takve optužbe nisu osnovane i da su proizvod desničarskih opcija, koje nemaju šta da ponude, sem retorike mržnje.

"Odnos prema autonomiji Vojvodine je zbog toga i test demokratskog kursa Srbije i njene okrenutosti ka evropskim vrednostima i spremnosti da se takve vrednosti primene u našoj državi", poručio je Čapo.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.