Odbijen i poslednji prigovor na izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2016, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen i poslednji prigovor na izbore

Državna izborna komisija Makedonije večeras je odbila i poslednji prigovor na parlamentarne izbore u toj zemlji održane 11. maja.

Odlučujući po prigovoru socijaldemokrata na proces u izbornoj jedinici Tearce, na severozapadu Makedonije, četvoro članova Komisije bilo je za njegovo prihvatanje, četvoro je bilo protiv, dok je predstavnik albanske partije DUI bio uzdržan.

Za prihvatanje prigovora bila je neophodna većina glasova.

Komisija je ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << završila svoj rad, jer je to bio poslednji prigovor na izborni proces o kome je odlučivala.

Od večeras počinje rok od 24 sata za podnošenje žalbi Upravnom sudu Makedonije, koji ima rok od 48 sati da donese odluku o tim žalbama.

Komisija je dosad prihvatila samo jedan prigovor, koji je podneo albanski Pokret BESA, i poništila glasanje na jednom izbornom mestu u Gostivaru, dok su svi ostali prigovori opozicije odbijeni.

Ponovljeno glasanje na biračkom mestu sa samo 800 birača u Gostivaru moglo bi eventualno da promeni rezultat izbora, s obzirom na to da je on veoma tesan - 51:49, u korist vladajuće VMRO-DPMNE.

Gruevski: Ne prihvatamo prekrajanje izborne volje birača

VMRO-DPMNE neće priznati prekrajanje izborne volje građana i eventualno ponavljanje izbora, izjavio je večeras lider te stranke Nikola Gruevski u obraćanju svojim pristalicama koji se već treći dan zaredom okupljaju ispred sedište Državne izborne komisije (DIK).

On ih je obavestio da je izvršni odbor VMRO-DPMNE doneo proglas u kojem se kaže da DIK donosi nezakonite odluke sa ciljem izigravanja izborne volje naroda.

"Rad DIK se pretvorio u parodiju", rekao je Gruevski i dodao da ima informacije da se na neke članove Komisije vrši pritisak kako bi se postigao "postizborni inženjering i falsifikovanje izborne volje građana".

Gruevski je napomenuo da Upravni sud može da koriguje neke nezakonite odluke, te da niko nema pravo da utiče na odluke tog suda, a da, ukoliko i Upravni sud podlegne pritiscima, ta VMRO-DPMNE to neće prihvatiti.

Prema njegovim rečima, VMRO-DPMNE neće učestvovati u ponavljanju izbora i neće priznati eventualno izmenjene rezultate, prenela je Nova TV.

"Nećemo dozvoliti kriminalcu (Zoranu) Zaevu da formira vladu sa falsifikovanom voljom građana Makedonije", poručio je Gruevski, govoreći o lideru socijaldemokrata.

Prema njegovim rečima, VRMO-DPMNE neće dozvoliti funkcionisanje institucija sa falsifikovanom voljom i bez legitimiteta građana.

"Država mora suvereno da donosi odluke. Neki ambasadori počeli su previše da se mešaju u unutrašnju politiku zemlje i to mora da prestane", naglasio je Gruevski.

SDSM: Režim je poražen, građani izabrali promene

Socijaldemokratski savez Makedonije saopštio je večeras da VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog "odlazi u opoziciju", poručujući da su građani Makedonije glasali za promene.

"Završeno je za Gruevskog, VMRO-DPMNE odlazi u opoziciju. Život počinje, režim je poražen. Pobedila je građanska Makedonija", navodi se u saopštenju SDSM-a izdatom u vreme dok makedonska Državna izborna komisija (DIK) na sednici razmatra još jedan prigovor socijaldemokrata na izborni proces.

Građani Makedonije su, kako ističu socijaldemokrate, izabrali "život i promene".

"Niko i ništa ne može da stane na put demokratskih procesa i slobodne Makedonije. Građani su prepoznali manipulacije, zato su mirni, svesni su svoje pobede. Od večeras je i Gruevski suočen sa realnošću. Završeno je za Gruevskog u politici. VMRO-DPMNE odlazi u opoziciju", tvrdi SDSM.

Iz te stranke ocenjuju da su Makedoniji potrebni odgovorni političari i vlada koji će raditi u interesu građana.

"Takvu vladu će dobiti Makedonija. Institucije u Makedoniji moraju da rade u službi građana. Završena je izolacija. Ponovo se otvara perspektiva za jedinstvenu Makedoniju i sve njene građane", zaključuje se u saopštenju SDSM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.