Od danas moguća predaja lista

Izvor: B92, 19.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas moguća predaja lista

Sednica Republičke izborne komisije (FoNet)

Beograd -- Političke stranke, koalicije i grupe građana od danas mogu preuzeti obrasce za podnošenje izbornih lista, saopštio je RIK.

Republička izborna komisija je odlučila i da će glasački listići za parlamentarne izbore, koje će štampati Službeni glasnik, biti sivo-bele boje, a kontrolni listić roze boje. Od danas, praktično, počinje da teče rok za predaju izbornih lista za učešće na vanrednim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamentarnim izborima, koji će trajati do 25. aprila u ponoć.

Prema rokovniku za vršenje izbornih radnji, koji je RIK usvojio, zbirna izborna lista biće objavljenja najkasnije do 30. aprila.

Redosled pojedinačnih izbornih lista biće utvrđen na osnovu vremena njihovog proglašenja, a proglašenje izborne liste, ako ispunjava sve uslove, predviđeno je u roku od 24 sata od časa prijema.

Građanima će obaveštenja o održavanju izbora biti dostavljena do 5. maja, a birački spisak biće zaključen 25. aprila, do kada se može izvršiti uvid i zatražiti izmene.

Zahtev za upis birača u posebnu evidenciju birača u inostranstvu može se podneti do 20. aprila u ponoć.

Ukupni broj birača biće objavljen 28. aprila, a konačni broj birača do 8. maja u ponoć. Tog dana počinje i predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta, 11. maja u 20 sati.

Utvrđivanje rezultata glasanja i dostavljanje izbornog materijala RIK-u predviđeno je do 12. maja u 14 sati, a utvrđivanje rezultata izbora najkanije do 15. maja u 20 sati.

RIK je sinoć usvojio i Uputstvo za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika, kojim je posebno precizirano da će za podnošenje lista političkih stranaka ili koalicija nacionalnih manjina, kao i na prethodnim parlamentanrim izborima, biti dovoljno 3.000 overenih potpisa građana koji podržavaju te liste.

Protiv takvog rešenja bili su predstavnici SRS navodeći da je ono u suprotnosti sa zakonom koji predviđa da je za podnošenje izborne liste potrebno najmanje 10.000 overenih potpisa birača, bez obzira ko listu podnosi, dok je predstavnik SPS bio uzdržan.

RIK se nije izjašnjavao o delu uputstva koji se odnosi na sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji, a odluku o tome doneće kada dobije informacije nadležnih ministarstava posle njihovih razgovora sa predstanvicima UNMIK-a.

Članovi RIK-a utvrdili su, međutim, da RIK neće automatski izdavati odbrenja za praćenje izbora domaćim i stranim posmatračima, već će se odluka o tome donositi na sednici većinom glasova.

Za takvo rešenje glasali su predstavnici SRS, DSS i SPS, dok su ostali smatrali da RIK treba da izda ovlašćenja svim zainteresovanim posmatračima.

Uputstvom je precizirano da domaći i strani posmatrači prijavu za praćenje izbora mogu podneti do 30. aprila.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Objavljeni obrasci za podnošenje izbornih lista

Izvor: Blic, 19.Mar.2008

Zainteresovane političke stranke, koalicije i grupe građana od danas mogu da preuzmu obrasce za podnošenje izbornih lista, kao i da počnu prikupljanje potpisa građana koji će podržati njihove liste.....Na sajtu Republičke izborne komisije prosle noći su objavljeni svi potrebni obrasci za kandidovanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.