Obrenovac zasut pepelom iz TENT-a

Izvor: Press, 15.Jul.2013, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrenovac zasut pepelom iz TENT-a

"Zeleni" su u saopštenju naveli da je situacija "ponovo eskalirala" i da su vrednosti čestica PM 10 opet prekoračile maksimalnu dozvoljenu vrednost.

Građani Obrenovca, kako navode, i danas su žrtve "nesposobnosti" termoelektrane "Nikola Tesla" da se izbori sa pepelom, koje vetar diže sa jalovišta i zasipa okolna naselja i gradove.

"To se dešava već nekoliko puta od kada smo dobili obećanje da će se situacija rešiti, što nam govori da se na rešenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nije ni radilo", kažu "Zeleni".

Oni navode da je vlada nakon slične situacije u junu i pretnje "Zelenih" da će blokirati prugu kojom se dostavlja ugalj, reagovala podnošenjem prijave za privredni prestup protiv Termoelektrane "Nikola Tesla" zbog ekološkog zagađenja u tom gradu.

"Kaznu će možda i platiti. Ali to nije rešilo problem građana, koji još uvek nisu pronašli način da se izbore sa pepelom u svojim plućima. Deca dišu zatrovan vazduh, zemlja je ugušena, a povrće i voće se suši ili ne rađa uopšte", kažu "Zeleni".

"Zeleni" su i na tviteru upozorili na pepeo koji se podiže u Obrenovcu.

"Haos opet", napisali su "Zeleni" i objavili fotografiju Obrenovca prekrivenog pepelom, a predsednik te stranke Ivan Karić rekao je Tanjugu da se pepeo danas ponovo podigao i da se to dešava već nekoliko puta u poslednji 15-ak dana.

Inače, na sednici Odbora za zaštitu životne sredine republičkog parlamenta 28. juna usvojeni su zaključci u kojima se navodi da Odbor podržava inspekcijske službe u obavljanju svojih nadležnosti i traži jači nadzor tokom letnjih meseci.

Odbor je zatražio i od Termoelektrane "Nikola Tesla" da sprovodi sve naložene mere nadležnih organa, a zahteva i da se utvrdi ko je odgovorno lice za ekološki akcident u Obrenovcu.


Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.