Obradović: Neće biti vanrednih izbora

Izvor: Press, 22.Jan.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Neće biti vanrednih izbora

Obradović je rekao da je izborna tema nametnuta i da očekuje da će veoma brzo biti prevazidjena. On je dodao da je čuo "žamor političke čaršije" da će Srbija već u ovoj godini opet na izbore, ali u intervjuu sutrašnjim "Novostima" tvrdi da za taj scenario nema nijednog razloga.   
"Izbori se raspisuju kada vlada ne ispunjava ciljeve koje je postavila ili kada izgubi većinu u Narodnoj skupštini. To ovde nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << slučaj i zato se punom snagom posvećujemo ključnim zadacima: nastavku evropskih integracija, borbi protiv korupcije i kriminala, rešavanju suštinskih pitanja u dijalogu sa Prištinom, ekonomskom oporavku države i boljem životu gradjana", istakao je Obradović.   
On je dodao da SPS nikada nije bežala, niti će bežati od izbora.  
 "Šta više, ubedjen sam da bi naša koalicija sa PUPS i JS dobila više glasova. Sva istraživanja javnog mnjenja u koja sam imao uvid pokazuju da je SNS ubedljivo najjača stranka, a mi smo na drugom mestu. To pokazuje siguran trend našeg rasta. Najzaslužniji za to je naš lider Ivica Dačić", rekao je Obradović.   
On smatra da ne stoje ocene da je Dačić praktično pristao na granicu izmedju Srbije i Kosova, uvodjenjem carine na prelazima.    "Te ocene ne stoje. Dačić veoma mudro sprovodi politiku vlade. Pokušava da vadi kestenje iz vatre u odnosu na ono što je već dogovoreno i da nadje najbolje rešenje za Srbe na severu, ali i južno od Ibra. Jesmo li zaboravili da je Kosovo po odredbi CEFTA ugovora posebna carinska zona? Ako se insistiralo na tome da se novac od PDV, poreza i dažbina, troši na severu, zar nije pravo rešenje Fond za razvoj severa? Retko je, nažalost, ovde postojala saglasnost oko nacionalnih interesa. Nekima je Kosovo ostalo jedino političko i partijsko pitanje, i onda je logično da se bave takvim napadima.   
Obradović je naglasio da oko platforme o KIM nije došlo do suštinskog razlaza premijera Dačića i predsednika Nikolića.
"Bio sam u vili 'Bokeljka' kada se razgovaralo o platformi i tada se znalo da je to jedan širi dokument koji treba da bude predmet razgovora i samim tim podložan promenama. Ne vidim ništa čudno u tome što je tekst u nekim tačkama izmenjen, uz saglasnost predsednika Nikolića koji je lavovski podneo sav teret. Pristao je da se pojedini elementi promene kako bi se stvorio temelj za široki dogovor u Skupštini. Osim toga, predsednik je u parlamentu rekao da je to tekst iza koga stoji", istakao je Obradović.   
On je dodao da nikakvog koncepcijskog sukoba medju njima nema.    
"Predsednik izražava jedinstvo gradjana Srbije, dok vlada vodi politiku. Logično je da oko odredjenih pitanja postoje, možda, i različiti uglovi posmatranja, ali ne treba od toga praviti velike drame. Dačić je, u svakom slučaju, povukao dobar potez, jer sreo se sa premijerom susedne države (Hrvatske), koja u ovoj godini postaje član EU, i za nas će Hrvatska biti prva granica sa EU na zapadu", rekao je Obradović.   
On je kazao da nema rivalstva ni izmedju Dačića i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Obradović je rekao da sudbina ove vlade sigurno ne zavisi od DS, već isključivo od toga kojom će se snagom i energijom rešavati pitanja koja smo postavili kao svoj strateški cilj - "sve je u našim rukama".   
On je naglasio da snažno podržava ono što rade Vučić i Dačić, kao ministar policije, jer svako ko se ogrešio o zakon, bez obzira na to da li je član neke stranke, mora da odgovara.   
"Članstvo u partiji ne oslobodja nikog od odgovornosti. To važi i za naše ljude", naglasio je Obradović.   
On je i ovom prilikom ponovio da neće biti povećanja školarina na Beogradskom univerzitetu zato što ekonomska situacija nije dobra.    
"Povećanje troškova koje fakulteti imaju ne mogu se nadoknaditi preko ledja studenata. Tu postoji apsolutna saglasnost sa akademcima", rekao je Obradović.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.