OZBILJNO MU SE LJULJA STOLICA: Da su danas izbori u Izraelu, Netanijahu bi bio potučen do nogu

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2023, 08:57

OZBILJNO MU SE LJULJA STOLICA: Da su danas izbori u Izraelu, Netanijahu bi bio potučen do nogu

Premijerima, odnosno uopšteno vođama, u većini slučajeva u ratovima raste popularnost, dok je ovo istraživanje pokazalo suprotno.

Anketa izraelskog Kanala 12 otkriva da bi koalicija pod vodstvom Benjamina Netanijahua, koja je osvojila 64 mesta na izborima u novembru prošle godine, pala na samo 45 mesta kada bi se izbori održali danas. Kneset se sastoji od 120 članova, piše The Times of Israel. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Prema anketi, stranke jasno usmerene protiv Netanijahua, takozvane stranke "promene", osvojile bi 70 mesta, dok bi preostalih pet mesta pripalo savezu Hadaš-Tal. Istraživanje je pokazalo da bi Stranka nacionalnog jedinstva Benija Ganca osvojila 36 mesta, što je značajno više od 17 mesta Netanijahuovog Likuda.

Kanal 12 je priznao da je neobično sprovoditi izbornu anketu tokom rata. Primetili su i da premijerima, odnosno uopšteno vođama, u većini slučajeva u ratovima raste popularnost, dok je ovo istraživanje pokazalo suprotno. Anketa je sprovedena na 502 ispitanika, a margina je iznosila 4.4%.

Anketari su proverili i šta bi se dogodilo kad bi se bivši premijer Naftali Benet vratio u politiku kao šef stranke. Prema njima, u tom slučaju Nacionalno jedinstvo bi osvojilo 25 mesta, dok bi Likud i Benetova stranka osvojili po 17 mesta. Na pitanje ko im je omiljeni premijer, ispitanici su dali prednost Gancu, ne Netanijahuu, s 41-25 posto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.