OPŠTE ZAPREPAŠĆENJE NA IZBORIMA U UKRAJINI: Otkud Putinovo ime na glasačkom listiću?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 17:36

OPŠTE ZAPREPAŠĆENJE NA IZBORIMA U UKRAJINI: Otkud Putinovo ime na glasačkom listiću?

Rezultati održanih izbora u Ukrajini na lokalnom nivou biće potvrđeni najkasnije do 6. novembra

U Ukraijini, u Černigovskoj oblasti, Kandidat za gradsku skupštinu Igor Polujan, rekao je da je jedan od glasača poništio glasački listić tokom lokalnih izbora i dodao političku partiju "Jedinstvena Rusija" i ime predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Siguran sam da niste videli ništa slično. Na mom biračkom mestu glasaju za Putina i stranku "Jedinstvena Rusija", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napisao je Polujan na svom Fejsbuk profilu.

U Ukrajini su 25. oktobra održani lokalni izbori. Istovremeno su građani učestvovali i u anketi koju je inicirao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na pet tema.

Prema podacima, borba za mesto gradonačelnika najvećih ukrajinskih gradova: Kijeva, Odese, Dnjepra i Ljvova, nastaviće se u drugom krugu.

Dosadašnji gradonačelnik Harkova Genadij Kernes pobedio je u prvom krugu glasanja. Prema Centralnoj izbornoj komisiji, izlaznost na izborima bila je 36,88 procenata.

Lokalne vlasti se biraju na petogodišnji mandat. Rezultati lokalnih izbora moraju biti potvrđeni do 6. novembra i objavljeni u roku od pet dana. Ako u gradovima u kojima je predviđen drugi krug izbora, nijedan od kandidata ne dobije 50 procenata plus jedan glas, novo glasanje mora biti održano u roku od tri nedelje.

Izbori se nisu održali na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti koje nisu pod kontrolom Kijeva. Prema rezoluciji koju je usvojio parlament, izbori na ovim teritorijama mogu da se održe nakon povlačenja svih "oružanih formacija" i prenosa kontrole nad ukrajinsko-ruskom granicom.

U julu je opunomoćeni predstavnik Rusije na pregovorima o rešavanju ukrajinskog sukoba Boris Grizlov izjavio da je odluka Vrhovne rade Ukrajine o održavanju lokalnih izbora u suprotnosti sa sporazumima iz Minska.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.