OKAČITE SVOJE PRETNJE MAČKU O REP! Dodik ŽESTOKO odgovorio Amerikancima

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 14:58

"OKAČITE SVOJE PRETNJE MAČKU O REP!" Dodik ŽESTOKO odgovorio Amerikancima

Američka ambasada smatra da protekli izbori nisu bili demokratski

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odgovorio je danas na reagovanje Ambasade SAD u Sarajevu povodom najave da će Srpska usvojiti svoj izborni zakon i poručio im da moraju da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari jedne zemlje i omoguće neutralan politički dogovor, a ambasadoru Majklu Marfiju da "svoje pretnje okači mačku o rep". >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- I dalje mislim da su SAD važan faktor sa kojim treba razgovarati i ubeđen sam da će jednog dana oni razumeti da takvi kao što je Majkl Marfi samo urušavaju njihovu spospobnost da ovde imaju otvoren dijalog - naveo je Dodik povodom najnovijih Marfijevih medijskih istupa u kojima otvoreno preti Republici Srpskoj i njenim zvaničnicima navodeći da su "SAD jasno dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera".

Dodik je naglasio da američki ambasador još jednom pokazuje da se neopravdano meša u unutrašnje stvari suverene, kako on to voli da kaže, zemlje.

- Mislio sam da zatražim da ga proglase personom non grata, ali sam shvatio da on nije ambasador SAD u Republici Srpskoj nego samo u FBiH, pa ne želim da se mešam u unutrašnje stvari druge zemlje. Šta će Federacija s njim uraditi deluje mi već poznato - naveo je Dodik.

On je ukazao da američki ambasador u Sarajevu Marfi u svom poslednjem saopštenju kao nikada do sada ponižava samu Ameriku koja nikada nije pretila nego je uvek izvršavala nasilje.

Upitavši da li je to nemoć da on preti nekim merama da će preduzeti nešto, Dodik je rekao da je očigledno reč o njegovom izlizanom karakteru koji je usmeren samo ka tome da se ponaša kao portparol muslimana u BiH i da je spreman da kroz izjave nahrani njihov ego i njihovu irealnu potrebu da dominiraju, pa i u Republici Srpskoj.

- Ako smo jednom američkom ambasadoru pokazali da ne može da upravlja Republikom Srpskom onda to neće biti teško da dokažemo ni muslimanima u Sarajevu. Ako oni misle da nastave sa takvim stvarima, Republika Srpska ima svoje sasvim legitimno pravo da se brani od takvih psihopata koji pokušavaju da čak i legitimni izborni proces dovedu u sumnju samo da bi osnažili frustracije i laži koje opozicija u Srpskoj, pre svega Јelena Trivić, održava. To govori da je ona njihov favorit - naveo je Dodik.

U svakom slučaju, podsetio je Dodik, izbori u Republici Srpskoj su održani u atmosferi koju su međunarodni posmatrači proglasili da je fer i korektna.

S druge strane, dodao je on, sve je bilo u njihovim rukama - američko mešanje u izbore, podrška svom favoritu Јeleni Trivić, prebrojavanje glasova za predsednika Srpske u Federaciji što je bilo ponižavajaću za Republiku Srpsku.

- To je sve delo kuhinje Marfija i njegovih poslušnika, ali džaba im sve opet je pobedio Milorad Dodik, SNSD i naši koalicioni partneri - istakao je Dodik.

Inače, rekao je on, najveći muslimani u Sarajevu nemaju hrabrosti za rade to što rade da ne stoji Marfi iza njih, ali ih bez razloga ohrabruje, jer muslimani ništa neće dobiti s njima.

- Amerika će veoma brzo napustiti BiH, a verovatno još pre će je napustiti sam Marfi. Već je poznato i nama da u američkim krugovima, pogotovo njegovi šefovi ne smatraju da je on dobro radio svoj posao. To nas je ohrabrilo da mislimo da smo mi u pravu, a ne on. Naravno da će on javno reći svašta glumeći veliku facu i svemogućeg, ali sam on zna na koji način se tretira njegovo delovanje koje je pre svega antiameričko - naveo je Dodik i dodao:

- Mogu da razumem frustracije čoveka koji je došao sa ambicijom da bude sve i svašta, mogu da razumem da je on taj koji je mislio da će ovde napraviti čudo. On i pravi čudo, ali totalno pogrešno i neodrživo.

Predsednik Republike Srpske je rekao da do samo pre nekoliko godina nije se moglo ni zamisliti da ćete, kako kaže, nekom abasadoru moći da kažete "šonjo ili psihopata ili nešto slično".

- To ne spada u red uobičajenih diplomatskih vrednosti, ali Marfi je sam izabrao, on sam govori o drugima tako da mora da prihvati da se i o njemu govori - kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, Marfi koji je se sveo na ambasadora u FBiH, šaljući otrovne strelice prema Banjaluci, prema Republici Srpskoj, najbolje potvrđuje šta znači promašaj u kadrovskom selektovanju.

- Imamo pravo da govorimo o čoveku koji je u kontinuitetu pokazao da je srbomrzac, da je čovek koji je niskog mentalnog i karakternog potencijala jer je njegova politika politika mržnje, politika osvete bez racionalnih mogućnosti. Inače, da je racionalan ne bi dozvolio da ga Republika Srpska odbaci kao bilo kakvog mogućeg sagovornika. Umesto da se upita zašto je to tako i da pokuša kroz dijalog, preko svojih šefova ili na neki drugi način da izmiri situaciju on ide u dalju eskalaciju. Samo ću reći: 'Gospodine Marfi, spremni smo za tu vrstu eskalacije, a vi svoje pretnje okačite mačku o rep - poručio je Dodik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.