OGLASILI SE RUSI POSLE HAPŠENJA NOVINARA U MINSKU: Preduzeti sve mere da oni budu pušteni na slobodu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 15:40

OGLASILI SE RUSI POSLE HAPŠENJA NOVINARA U MINSKU: Preduzeti sve mere da oni budu pušteni na slobodu (VIDEO)

U Belorusiji su 9. avgusta održani izbori nakon kojih su počeli protesti opozicije.

Poslanik ruske Državne dume iz Liberalno-demokratske partije Rusije Vasilij Vlasov napisao je zahtev u ime šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u kojem je zamolio da se preuzme kontrola nad situacijom sa zadržanim ruskim novinarima u Belorusiji.

- Molim vas da stavite pod posebnu kontrolu ovu situaciju i preduzmete sve mere kako biste postigli oslobađanje ruskih novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ukoliko je pritvor bio nezakonit ili neosnovan, ili da barem obezbedite da se široj javnosti pruže informacije o mestu gde se trenutno nalaze i njihovom zdravstvenom stanju - napisano je u dokumentu.

Ranije je portal RT preneo da je dopisnica agencije Raptli uhapšena je dok je izveštavala sa protesta u Minsku.

Istovremeno, agencija Sputnjik Belorusija saopštila je da je njen novinar Evgenije Olejnik priveden i pretučen nakon nereda u Minsku. Nakon toga agencija je prenela da je novinar agencije pušten iz pritvora i da se već vratio kući.

Glavna urednica "Dejli storma" Aljona Sivkova saopštila je da su novinari ovog lista, Anton Starkov i Dmitrij Lasenko, pretučeni u Minsku tokom hapšenja. Ona je takođe istakla da je pored njih povređen i Maksim Solopov iz "Meduze", koji je, kako kaže, dobio mnogo više batina.

S tim u vezi, glavni urednik TV kanala "Dožd" Tihon Dzjadko takođe je govorio o pritvoru novinara u Minsku i istakao da su se dopisnici vratili u Moskvu sa zabranom ulaska u Belorusiju u periodu od pet godina.

Na izborima je, prema preliminarnim rezultatima, pobedio dosadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.