OEBS o izborima u Mađarskoj: Neravnopravni uslovi, ali poštovana prava

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS o izborima u Mađarskoj: Neravnopravni uslovi, ali poštovana prava

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) tvrdi da su parlamentarni izbori u Mađarskoj obeleženi sveobuhvatnim preklapanjem resursa države i vladajuće partije Fides što je, kako navodi, ugrozilo mogućnost za takmičenje na ravnopravnoj osnovi.
U preliminarnom saopštenju, dostavljenom Tanjugu, posmatrači ODIHR navode da su osnovna prava i slobode uopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poštovana na izborima, održanim u nedelju, ali da su ostvarena u "nepovoljnoj klimi".

Glasačima je, tvrdi se u saopštenju, ponuđen širok spektar političkih opcija, ali je "zastrašujuća i ksenofobična retorika, pristrasnost medija i netransparentno finansiranje kampanje suzilo prostor za pravu političku debatu, ugrozivši mogućnost glasača da donesu izbor zasnovan na potpunim informacijama".
Kako se navodi, pristup informacijama, kao i sloboda medija i udruživanja je bila ograničena, između ostalog i nedavnim zakonskim promenama.
Ocenjuje se i da je tehničko upravljanje izborima bilo profesionalno i transparentno.
"Dok su glasačima ponuđene jasne opcije na ovim izborima, smanjenje prostora za pravu debatu ugrozilo je njihovu mogućnost da naprave izbor zasnovan na punim informacijama", rekao je šef ograničene posmatračke misije izbora ODIHR Daglas Vejk.
Mere javnog finansiranja i ograničenja potrošnje, na primer, postoje kako bi obezbedile jednake mogućnosti, ukazuje Vejk, ali je "preterano trošenje vlade na reklame koje pojačavaju poruku kampanje vladajuće partije ugrozilo mogućnost takmičara da se takmiče na ravnopravnim osnovama".
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.