OEBS: Još nisu završene konsultacije o izborima na Kosovu

Izvor: JUGpress.com, 29.Mar.2017, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Još nisu završene konsultacije o izborima na Kosovu

PRIŠTINA

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Senad Šabović izjavio je da još nisu završene konsultacije o održavanju izbora za predsednika Srbije na teritoriji KiM.

“Čim budemo razjasnili sve detalje, obavestićemo javnost”, rekao je Šabović agenciji Beta.

Šabović je u petak rekao agenciji Beta da je OEBS imao mnogo kontakata sa relevatnim akterima kako u Prištini tako i u Beogradu, uključujući i Republičku izbornu komisiju, dok kako je dodao, u Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Izborna komisija nije uključena u taj proces.

Prema njegovim rečima, OEBS je sa tehničke strane spreman za sprovođenje procesa sakupljanja glasova na Kosovu.

“Model koji imamo je veoma dobro razrađen, kako za omogućavanje pristupa procesu za osobe sa Kosova sa pravom glasa tako i za transparentnost i legitimitet sakupljenih glasova”, rekao je  Šabović.

Na sednici RIK sredinom marta usvojena je odluka da se na Kosovu i Metohiji tokom predsedničkih izbora glasa na 90 biračkih mesta.

Odluka o broju biračkih mesta doneta je na osnovu obaveštenja Kancelarije za Kosovo i Metohije i na osnovu pravila da na jednom biračkom mestu može glasati najmanje 100 birača, a najviše 2.500.

Kako je tada rekao predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, odluka o biračkim mestima na Kosovu i Metohiji važiće i dalje ukoliko bezbednosna procena dozvoli da izbori budu održani.

RIK je prošle nedelje usvojio Uputstvo za sprovođenje izbora u pokrajini koje predviđa da će izbori na Kosovu biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, čija misija će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište opštine Raška i do grada Vranja, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte sa kontrolnim listom, neupotrebljenim glasačkim listićima, nevažećim, kao i važećim glasačkim listićima stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

Predstavnici opozicije oprcenili su da Uputstvo omogućava izbornu krađu i da je protivustavno, s obzirom na to da je Ustavni sud prošle godine doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji usaglase sa onima koje važe u centralnoj Srbiji, odnosno da se glasovi ne broje u Vranju i Raškoj već na teritoriji Kosova.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je u petak da su zlonamerne tvrdnje o planovima za izbornu krađu na Kosovu i da je RIK u stalnom kontaktu sa Misijom OEBS-a u Prištini kako bi glasanje na predsedničkim izborima na Kosovu bilo bezbedno i u skladu za zakonom.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.