OEBS: Izbori u Crnoj Gori protekli mirno

Izvor: Southeast European Times, 18.Okt.2012, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Izbori u Crnoj Gori protekli mirno

Crna Gora je napravila važan korak na polju jačanja sprovođenja demokratskih izbora, ali neka ključna pitanja ostaju prisutna, kažu izborni posmatrači iz ODIHR/OEBS.

18/10/2012

Katica Đurović za Southeast European Times -- 18.10.2012.

Međunarodna zajednica pažljivo je pratila crnogorske parlamentarne izbore u nedelju (14. oktobra) i uprkos zabrinutostima opozicionih stranaka i nevladinih organizacija, posmatrači izbora rekli su da su birači izašli >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da glasaju u „miroljubivoj i pluralnoj“ atmosferi.

Izbore su nadgledali Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi, Parlamentarna skupština OEBS-a i Parlamentarna skupština Saveta Evrope. OEBS prati izbore u Crnoj Gori od 1997. godine.

Roberto Bateli, koji je vodio kratkoročnu misiju OEBS-a, rekao je da su posmatrači ocenjivali izbore na osnovu pridržavanja obaveza prema OEBS-u i drugih međunarodnih standarda demokratskih izbora, kao i nacionalnog zakonodavstva.

„Uloga misije je da prati celokupan izborni proces, uključujući pravni okvir i njegovu implementaciju, rad izborne administracije, učešće manjina i rešavanje sporova vezanih za izbore“, rekao je Bateli zaSETimes. „U sklopu posmatranja, misija ODIHR je sprovela sveobuhvatno praćenje rada medija.“

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak međunarodni posmatrači izrazili su svoje zadovoljstvo izborima u Crnoj Gori.

„Vanredni parlamentarni izbori [14. oktobra] održani su u miroljubivoj i pluralnoj sredini, uz poštovanje osnovnih prava i dalje jačanje sprovođenja demokratskih izbora, u skladu sa obavezama prema OEBS-u i standardima Saveta Evrope“, rekao je Gert-Hinrih Ahrens, šef OEBS/ODIHR u Crnoj Gori. „Nismo videli bilo kakva odstupanja od procesa koji su uobičajeni u drugim zemljama EU i drugim demokratskim zemljama.“

Bateli je rekao da je jedini „negativan“ element koji su posmatrači zabeležili nedostatak transparentnosti u finansiranju kampanje.

„Crna Gora će morati više da poradi na tome“, rekao je Bateli.

Limitirana posmatračka misija OEBS/ODIHR počela je u Podgorici 14. septembra. Ona je uključivala 10 eksperata u prestonici i 12 dugoročnih posmatrača raspoređenih širom Crne Gore.

Na dan izbora bila su raspoređena 63 posmatrača iz 24 zemlje, uključujući 29 parlamentarca i službenika Parlamentarne skupštine OEBS i 12 iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Tokom predizborne kampanje neke opozicione stranke i nevladine organizacije izrazile su zabrinutost u pogledu hiljada duplo upisanih birača, ali posmatrači nisu izvestili o takvim problemima.

„Optužbe vezane za hiljade dvostruko upisanih birača nisu tačne“, rekao je Bateli. „To samo pokazuje da crnogorska javnost nema poverenja u vladajuću stranku. Ona će više raditi na jačanju tog poverenja.“

Koalicija Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića dobila je 47,9 odsto glasova i zauzela 39 od 81 mesta u parlamentu. Demokratski front je osvojio 23,8 odsto glasova, a sledi ga Socijalistička partija (10,6 odsto) i Pozitivna Crna Gora (8,9 odsto). Prema podacima Centra za monitoring, crnogorske nevladine organizacije koja nadzire izbore, izlaznost je bila 70,3 odsto.

Neki se slažu da građani nemaju poverenja u crnogorske vlasti i demokratiju.

Marko Pejovic, 27, iz Podgorice kaže da nije siguran u demokratsku platformu koja stoji iza izbora.

„One stvari koje lako mogu da se provere imaju demokratski plašt. Formalno gledano, teško da možete da primetite nepravilnosti“, kaže Pajović. „Pa opet, glavni problem u Crnoj Gori nije samo režim, nego i javnost. Javnost u Crnoj Gori strahuje za svoj posao. Zato je paranoična i odlučuje da glasa već hiljaditi put za opciju koju ne voli niti podržava.“

Suzana Dragović, 52, kaže da su izbori demokratski onoliko koliko mogu da budu.

„DPS je sada na vlasti već 20 godina. Oni znaju kako da sačuvaju svoju poziciju i vlast. U njihovom je interesu da budu demokratski, ali sredstva koja koriste nekada nisu demokratska. Svi su upoznati sa slučajem nuđenja novca biračima pre nekoliko godina.“

Portparolka crnogorske vlade Anđela Čelebić izjavila je za SETimes da su komentari misije OEBS/ODIHR potvrdili demokratske kapacitete zemlje.

„Bili smo svedoci dubokog učešća Crne Gore u demokratskom procesu“, rekla je Čelebić. „Regularnost izbora postala je neosporiva činjenica koja dokazuje zrelost našeg društva . Sada moramo da iskoristimo trenutak i povedemo Crnu Goru ka daljem razvoju.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.