O vladi od nedelje, sigurni ministri Krstić, Selaković i Ljajić

Izvor: Press, 19.Mar.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O vladi od nedelje, sigurni ministri Krstić, Selaković i Ljajić

S obzirom na to da se izbori ponavljaju na samo jednom biračkom mestu, RIK bi konačne rezultate mogao da saopšti već 24. marta, rekao je Tanjugu predsednik Komisije Dejan Ðurđević.

Potom sledi prva sednica parlamenta, koja treba da bude održana najkasnije do 26. aprila.

Kad je reč o formiranju nove vlade, Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a prvi potez je - na predsedniku Srbije.

On je, prema Zakonu o vladi, dužan da na konsultacije o formiraju vlade pozove sve predstavnike poslaničkih grupa, počevši od najveće, pošto se konstituiše skupština, i onaj ko ga uveri da ima većinu - dobija mandat za sastav vlade.

U slučaju ovih parlamentarnih izbora, Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, koja je sa 48,34 odsto glasova odnela apsolutnu pobedu, većinu već ima, te vladu može i sama da formira.

Vučić je, međutim, ranije već najavio da želi da obezbedi što širu podršku neophodnim reformama, te da je otvoren za razgovor sa tri stranke koje su prešle cenzus.

Iz pobedničke SNS najavili su da bi sednica Predsedništva stranke na kojoj će se razgovarati o mogućim koalicijama trebalo da bude održana do petka, a potpredsednik naprednjaka Bratislav Gašić rekao je Tanjugu da je u ovom trenutku rano da se kaže koje su stranke poželjne u budućoj vladi.

Begradska štampa je već počela da se bavi prognozama o budućem sastavu vlade, kao i o tome kada bi mogla da bude formirana.

Novosti tako pišu da će razgovori o formiranju vladajuće koalicije i ministarskog tima početi sledeće sedmice.

Po tom listu, sadašnji premijer u ostavci Ivica Dačić mogao bi da dobije neki resor, kao i NDS Borisa Tadića, dok SVM hoće državne sekretare. 

Prema informacijama Novosti, zasad su tri fotelje sigurne - ekonomija za Lazara Krstića, pravda za Nikolu Selakovića i mesto za Rasima Ljajića. 

I dok stranke koje su prošle izborno rešeto planiraju budućnost u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, DSS i URS ostaju bez dosadašnjih lidera, jer se Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić povlače nakon izbornog neuspeha.

LDP ostaje u opoziciji, a njen predsednik Čedomir Jovanović - na čelu stranke.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.