Novi izbori za Nacionalni savet Bošnjaka

Izvor: Politika, 09.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izbori za Nacionalni savet Bošnjaka

Nećemo poštovati odluku Ministarstva, kažu u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da za Nacionalni savet bošnjačke manjine raspiše nove izbore, pošto to telo nije formirano u zakonskom roku. Kada će biti održani novi izbori za sada nije poznato, a u međuvremenu će Ministarstvo obrazovati privremeni organ upravljanja koji će obavljati poslove saveta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Novoformirano Bošnjačko nacionalno veće, koje Ministarstvo ne priznaje, najavljuje, međutim, da odluku neće poštovati. „Nikakvi novi izbori nas ne zanimaju. Beogradski režim organizuje izbore kako bi došao do, za njih, podobnog nacionalnog veća. Mi smo konstituisali Bošnjačko veće u skladu sa svim propisima ove države, a to što te propise neko krši, kako bi osporio ubedljivu pobedu Bošnjačke kulturne zajednice, to nas ne zanima”, kategoričan je profesor dr Mevlud Dudić, koga je Bošnjačka kulturna zajednica sa muftijom Muamerom Zukorlićem na čelu, izabrala za predsednika tog tela.

On za „Politiku” kaže da će BNV pokušati da pred nadležnim organima legalizuje svoje postojanje i da se ne odriče ničega što mu po zakonima ove zemlje pripada, uključujući i budžetsko finansiranje rada saveta.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava tvrde da ovaj savet ne može biti upisan u registar nacionalnih saveta, jer je nelegalan, a Dudić kaže da će se u tom slučaju žaliti Ustavnom sudu Srbije, a ako je potrebno i sudu u Strazburu.

Prva „žalba” upućena je ipak turskom predsedniku Redžepu Taipu Erdoganu, koji u ponedeljak dolazi u Srbiju. U pismu koje je juče uputio Erdoganu, Dudić, između ostalog, traži da prilikom posete „odnos beogradskog režima prema muslimanima postavi kao ključni uslov za normalizaciju odnosa Srbije sa muslimanskim svetom”.

„Bošnjaci su jedini narod na Balkanu i u Evropi bez svoje nacionalne države, što uz činjenicu da su preživeli genocid, predstavlja izvor nesigurnosti i zabrinutosti za biološki opstanak i očuvanje identiteta i budućnosti. Najugroženiji deo bošnjačkog naroda živi u Sandžaku, suočavajući se sa flagrantnim kršenjem pojedinačnih i kolektivnih prava sa beskrupuloznim pojavama diskriminacije na etničkoj i verskoj osnovi”, naveo je Dudić, uz upozorenje da „ovakvo ponašanje beogradskog režima može za posledicu imati destabilizaciju stanja u Sandžaku, jer ne ostavlja Bošnjacima nijednu mogućnost sem uspostavljanja paralelnih nacionalnih institucija na putu do pune političke, administrativne autonomije i slobode”.

U međuvremenu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava doneće rešenje o obrazovanju privremenog organa upravljanja koji će, kako je naveo pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić, „obavljati sve tekuće poslove i nadležnosti Nacionalnog saveta koji su utvrđeni zakonom”. Istovremeno, Ministarstvo će raspustiti dosadašnji Nacionalni savet Bošnjaka na čijem čelu je bio Sulejman Ugljanin, a kako će formirati privremeni organ, za sada nije saopšteno. Po Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Ministarstvo privremeni organ koji čine predsednik i četiri člana, formira iz „reda članova Nacionalnog saveta, vodeći računa o zastupljenosti izbornih lista sa kojih su izabrani”.

Koliko će dugo ovaj organ raditi umesto saveta, takođe nije poznato, jer, objasnio je Antić, rok za održavanje novih izbora nije zakonom preciziran, pa će Ministarstvo o tome odlučiti naknadno, „posle široko obavljenih konsultacija”.

S. B. – G. N.

----------------------------------------------

Antić: Savete konstituisalo 17 od 19 nacionalnih manjina

Sve nacionalne manjine u Srbiji koje su učestvovale na izborima za nacionalne savete konstituisale su savete osim Makedonaca i Bošnjaka, izjavio je juče pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić. Nacionalne savete formirale su albanska, aškalijska, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, ukrajinska, češka, hrvatska i slovenačka nacionalna manjina.

Makedonska nacionalna manjina imala je mogućnost da organizuje savet putem elektorske skupštine, ali je ona bila neuspešna pošto deo elektora nije prisustvovao sednici. Antić je rekao da je zbog toga Ministarstvo javnim pozivom omogućilo prijavu novih elektora „kako bi se ostvario zakonski minimum za konstituisanje makedonskog nacionalnog saveta”.

Beta

----------------------------------------------

Zukorlić: Tražimo ostavku i Čiplića i Ljajića

Novi Pazar – Zbog svega što se događalo sa (ne)formiranjem nacionalnog saveta Bošnjaka nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice muftija Muamer Zukorlić traži „hitne“ ostavke ministara Svetozara Čiplića i Rasima Ljajića. Zukorlić smatra da su njih dvojica glavni organizatori falsifikovanja ostavki dvojice kandidata sa liste Bošnjačkog preporoda, koji su činili kvorum na „spornoj“ konstitutivnoj sednici Nacionalnog saveta Bošnjaka i „diskriminatorske“ promene poslovnika.

„Ako njih dvojica ne podnesu ostavke, onda tražimo od predsednika Srbije Borisa Tadića da ih smeni, u suprotnom smatraćemo ga saučesnikom u ovim zloupotrebama”, kazao je Zukorlić. On je ponovio stav da najnovije odluke Ministarstva za ljudska i manjinska prava „ne ostavlja Bošnjacima nikakvu drugu mogućnost nego da formiraju paralelne autonomne institucije.

S. B.

objavljeno: 10/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.