Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Okt.2020, 10:15

Novi izbori u Kirgiziji u decembru

U Kirgiziji će biti organizovani novi parlamentarni izbori 20. decembra pošto su prethodni, održani početkom oktobra, poništeni zbog ozbiljne političke krize kkoja je dovela i do ostavke šefa države.

Centralna izborna komisija je danas saopštila da je jednoglasno odredila novi datum izbora.

Kirgizija je u dubokoj političkoj krizi od parlamentarnih izbora 4. oktobra. Pobeda stranaka bliskih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Soronbaju Ženbekovu, tadašnjem šefu države, pokrenula je proteste u kojima je jedna osoba umrla, a 1.200 povređeno.

Rezultati izbora su osporeni zbog sumnji u kupovinu glasova. Oni su poništeni ubrzo nakon glasanja, ali to nije stabilizovalo zemlju pa je Ženbekov prošle sedmice podneo ostavku.

Parlament treba da odredi i datum predsedničkih izbora.

Građani Kirgizije, jedne od najsiromašnijih država na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, sa 6,5 miliona stanovnika, od 2005. godine su dva puta uspeli da zbace predsednika države masovnim demonstracijama.

Kao i u prethodna dva navrata, 2005. i 2010. godine, i aktuelni protesti su podstaknuti rivalitetom klanova koji ima dominantnu ulogu u politici Kirgizije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Kirgiziji novi izbori u decembru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Okt.2020

U Kirgiziji će biti organizovani novi parlamentarni izbori 20. decembra pošto su prethodni, održani početkom oktobra, poništeni zbog ozbiljne političke krize koja je dovela i do ostavke šefa države. Centralna izborna komisija je u srijedu saopštila da je jednoglasno odredila novi datum izbora. Kirgizija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.