Izvor: Politika, 15.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izbori ne odgovaraju socijalistima

Analitičari veruju da će se DS i SPS dogovoriti o formiranju vlasti u Beogradu. – Još nije stigao nijedan predlog za izbor predsednika gradskog parlamenta

Većini stranaka novi izbori u Beogradu ne bi išli naruku i kako se bliži 22. jul, poslednji datum za konstituisanje Skupštine grada, sve je izvesnije da će Socijalistička partija Srbije „oprostiti” Demokratskoj stranci saradnju sa Liberalno-demokratskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << partijom i pružiti joj podršku za formiranje većine u prestonici, prve su ocene analitičara posle održavanja konstitutivne sednice u Beogradu pre dva dana.

U ovakvo razrešenje dvomesečne političke krize u Beogradu uveren je i analitičar Dejan Vuk Stanković koji je juče izjavio da očekuje će „DS uložiti maksimalne napore da dođe do dogovora sa SPS-om”.

On smatra da će SPS pokušati da napravi neku vrstu kompromisa sa DS-om i LDP-om budući da su ove tri stranke već postigle dogovore u nekim beogradskim opštinama.

– Novi izbori narodnjačko-radikalskoj koaliciji dali bi šansu da pokušaju da pobede svoje političke rivale u DS-u i SPS-u. Ovim drugima bi to donelo jednu vrstu neizvesnosti, a opet s druge strane neku vrstu šanse da možda sama Demokratska stranka formira vlast. Mislim da bi izbori najmanje odgovarali socijalistima– rekao je Stanković. On je ocenio da su izbori u ovom trenutku „manje realno rešenje, ali ne treba nikoga da začudi ako se ipak dogode”. I izvršni direktor Cesida Zoran Lučić takođe smatra da novih izbora u Beogradu najverovatnije neće biti, jer „nema dovoljno zainteresovanih da se izbori ponove”.

– Bilo bi nerazumno da SPS ponovo izlazi na izbore, jer je vrlo ozbiljno pitanje kako će se ponašati biračko telo prema toj stranci posle koalicije na republičkom nivou. U slučaju ponovljenih izbora na nivou Beograda oni ne bi baš najbolje prošli– rekao je Lučić Tanjugu.

Čak i da se narednih dana DS, SPS i LDP dogovore da formiraju vlast u Beogradu postoji mogućnost da te stranke do 22. jula neće uspeti da konstituišu skupštinu. Predstavnici SRS-a već su pokazali da su najbolji u opstrukciji parlamenta, pa nije nemoguće da će i u nastavku konstitutivne sednice pokušati da ometaju izbor predsednika i sekretara gradskog parlamenta. Nije isključeno da bi ih u blokiranju rada skupštine podržali postizborni koalicioni partneri iz DSS-a. Oni su prekjuče, kao i odbornici radikala, napustili sednicu Skupštine grada posle tri sata rasprave, odbijajući da glasaju za verifikaciju odborničkih mandata.

Zoran Alimpić, v. d. gradonačelnika Beograda objašnjava da je po Poslovniku Skupštine grada vreme obraćanja odbornika ograničeno tako da on može da se javi za reč samo povodom jedne tačke dnevnog reda i to u trajanju od pet minuta.

– Ipak odbornici SRS-a to ne poštuju tako da je sa njima sve moguće. Videli smo ih na delu prilikom formiranja vlasti u opštinama Savski venac i Novi Beograd gde su sednice, zbog njihove opstrukcije, trajale deset, odnosno 17 sati. To je radikalski model ponašanja koji usvajaju i njihovi predstavnici u drugim gradovima Srbije – rekao je Alimpić. On očekuje da će pregovori o formiranju gradske vlasti između SPS-a i DS-a biti okončani do 22. jula, a da u tom slučaju ne veruje da bi SRS uspeo da spreči konstituisanje Skupštine grada Beograda, jer je za izbor predsednika skupštine potreban glas većine od 110 odbornika.

Do juče u 16 časova na adresu Skupštine grada nije stigao nijedan predlog kandidata za predsednika Skupštine grada koga predlaže najmanje trećina predstavnika stranaka u parlamentu.

I. Albunović

[objavljeno: 16/07/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.