Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Izvor: JužneVesti.com, 13.Mar.2024, 09:57

Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Od četiri godišnje nagrade za najbolje opštinske/gradske uprave u 2023. godini, koje dodeljuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, jedna je pripala Gradu Niš za oblast "efikasnost i delotvornost", a druga Opštini Bosilegrad u oblasti "odgovornost i vladavina prava".

U godini kada se u Nišu održavaju lokalni izbori, gradska vlast dobija nagradu i pohvalu za svoj rad od Ministarstva. Odluku je donela >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << komisija koju je oformilo Ministarstvo, a kako građani ocenjuju efikasnost i delotvornost Gradske uprave u Nišu, Južne vesti će pokušati da saznaju kroz anketu u ovom tekstu.

Kako ocenjujete efikasnost i delotvornost u Gradskoj upravi Niš?

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Nišu je ova nagrada pripala za primer dobre prakse - Kancelarije za brze odgovore koja je otvorena u aprilu 2023. godine u nekadašnjoj zgradi Narodnog univerziteta na Trgu kralja Milana.

Grad Niš je kroz uvođenje kancelarije, kao odgovorne, progresivne i savremene lokalne samouprave koja nastoji da osluškuje potrebe svih svojih građana i deluje kao uslužni servis za brigu o njima, sa ciljem da omogući brz pristup informacijama i njihovu razmenu, da brzo pruži odgovore na pitanja fizičkih i pravnih lica u vezi sa radom i funkcionisanjem gradskih službi, uprava, javnih i javno-komunalnih preduzeća i ustanova. Kao takva, Kancelarija za brze odgovore odličan je primer unapređenja efikasnosti i dostupnosti usluga lokalne samouprave, kroz brzo i efikasno rešavanje problema građana i podizanje nivoa građanske odgovornosti i svesti - stoji u obrazloženju.

Prva nagrada u oblasti "odgovornost i vladavina prava" dodeljena je Opštini Bosilegrad za primer dobre prakse pod nazivom „Ostvarivanje prava građana, odgovornost u radu i sprečavanje korupcije”.

Opština Bosilegrad, preko odgovornih lica kontinuirano radi na usaglašavanju starih i donošenju novih akata jedinice lokalne samouprave, kojima se vrši procena rizika za svako pojedinačno radno mesto u opštinskoj upravi kao i u javnim preduzećima i drugim organizacijama koje se direktno i indirektno finansiraju iz budžeta lokalne samouprave, kao i kod komisija i drugih radnih tela koja se bave dodelom sredstava, kako fizičkim licima, tako i nevladinom sektoru i privrednim subjektima. Nakon procene rizika svakog radnog mesta pristupa se izradi konkretnog programa mera, kako bi se predupredio i najmanji korak za pojavu koruptivnih praksi - stoji u odluci.

Nagrađenim opštinama i gradovima Ministarstvo će dodeliti finansijsku nagradu od nešto više od 2 miliona dinara, a taj novac treba da iskoriste za dalje unapređenje dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou.

Opština Ada dobila je prvu nagradu u oblasti "transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave", a u oblasti "ravnopravnost i anti-diskriminacija" je nagrađena Opština Pećinci.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.