Nikolić: Svako da preuzme odgovornost

Izvor: RTS, 06.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Svako da preuzme odgovornost

SNS je opoziciona stranka koja želi prosperitet Srbije i pridruživanje EU. Zajednički protiv finansijske krize. Mandati pripadaju poslanicima. Izbori samo radi oporavka Srbije.

Gostujući u emisiji "Intervju"  RTS-a predsednik SNS Tomislav Nikolić je izjavio da je Srpska napredna stranka opoziciona partija i da ga ne zanima stav vlasti i drugih partija o tome, već mišljenje građana Srbije.

Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je govoreći o SRS rekao da je za njegovu stranku važniji prosperitet građana i Srbije od dogmatske vezanosti za Srpsku radikalnu stranku i dodao da se radi o jednostavnom odvajanju od SRS.

Predsednik SNS je rekao da su za njega normalne političke podele, ali ne one koje se zasnivaju na mržnji.

Nikolić je, takođe, dodao i da je naziv za SNS "dešešeljizovana stranka" grub i neadekvatan. Razlike su postajale sve veće i došlo je do odvajanja, rekao je.

Mandati pripadaju poslanicima

"SRS je danas na pozicijama iz 1991. godine kao da se ništa do sada nije desilo. Govore o ratu, nemogućnosti pregovora sa EU", rekao je Nikolić i dodao da je do odlaska iz SRS došlo zbog razlika po pitanju pridruživanja Evropskoj uniji.

Kada je reč o spornim mandatima Nikolić je naveo da oni po Ustavu pripadaju poslanicima i svako ko ide iz stranke sa sobom nosi mandat. Predsednik SNS je rekao da nije mogao da prihvati kletve kao metod političkog delovanja i da je i to bio povod za razlaz sa Šešeljem.

Predsednik SNS je izjavio da je sigurnost građana najvažnije srpsko pitanje i da je u tom smislu potrebno doneti čitav niz mera ekonomskih, zakona za iskorenjivanje kriminala i korupcije.

Rekonstrukcija Vlade Jeres

Tomislav Nikolić je ocenio da bi rekonstrukcija Vlade, u kojoj bi učestvovala ta partija, bila jeres i poručio da postoji puno razloga da do toga ne dođe.

"Bez neke preke potrebe SNS neće učestvovati u rekonstrukciji Vlade", rekao je Nikolić.

"Ako je budžet u skladu sa onim što želi SNS mogli bismo da glasamo za njega u normalnim okolnostima, ali u ovim okolnostima rekli bi - pa zbog toga su se i odvojili od SRS, da bi Tadić dobio 20 i nešto poslanika, da više ne brine kad se u Skupštini nešto glasa. Zbog toga vam kažem da bi to u ovom trenutku bila jeres", kazao je Nikolić.

Nikolić je naveo da bi voleo da se održe vanredni parlamentarni izbori, kako bi se pokazala snaga naprednjaka, ali da oni ne treba da budu održani "ukoliko bi poremetili planove za preživljavanje i oporavak Srbije".

Nikolić je ocenio da je u Srbiji potrebno što manje sukoba i sporova, jer građani sa strepnjom čekaju da vide kakve će biti posledice globalne ekonomske krize.

Govoreći o svetskoj krizi Nikolić se zapitao kako to da kapitalističke zemlje ruše osnovni neoliberalni koncept i pomažu svoje banke i kompanije, a Srbija ne čini ništa.

Zajednički protiv finansijske krize

"Mi nećemo da budemo deo vlasti, hoćemo da budemo deo onih koji su odgovorni za sudbinu Srbije, rekao je Nikolić i dodao da bi svi trebalo da se ujedine u borbi protiv finansijske krize, koja će, kako je ocenio, verovatno dostići velike razmere.

Prema Nikolićevim rečima, SNS se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali sa Kosovom kao sastavnim delom.

Na pitanje da li bi pozvao građane na ulicu kada bi stigla vest da je uhapšen bivi komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za ratne zločine, Nikolić je odgovorio da neće doći do hapšenja, ali da, u slučaju da se to dogodi, Srbija mora ponovo da iskaže protest.

Nikolić je izjavio da je "apsolutno nemoguće" da se Srpska radikalna stranka i SNS udrže i predvode protest i dodao da bi SRS, "koja tvrdi da je veća i brojnija", trebalo da organizuje protest, - "a mi ćemo biti tamo negde".

Na pitanje o finansiranju stranaka Nikolić je rekao da se SNS ovog trenutka finansira donacijama svojih članova.

Snimak intervjua možete  pogledati/preuzeti na našoj strani: Emisije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Nećemo u vladu, bez preke potrebe"

Izvor: B92, 06.Jan.2009

Beograd -- Lider SNS-a Tomislav Nikolić izjavio da je ta stranka opoziciona i da "bez neke preke potrebe" neće učestvovati u rekonstrukciji Vlade Srbije..."Bez neke preke potrebe, bez potrebe da svi budemo na vlasti, SNS neće učestvovati ni u kakvoj rekonstrukciji Vlade. Mi smo u opoziciji", rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.